Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Švestková omáčka ochucená kořením a umeoctem hraje v tomto jídle hlavní roli. Místo tofu můžete použít třeba i jinou rostlinnou bílkovinu, například tempeh nebo goody foody. Pokrm jsme zdobili řeřichou, která není nutná, ale umí hezky vyvážit sladkou chuť omáčky.
Ingredience
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 ks cibule
- 500 g uzeného tofu
- 2 lžíce biomásla
- 2 lžíce mouky
- 150 g povidel
- 500 ml vody
- 1/2 celé skořice
- 1 ks badyán
- 2 lžíce umeocta
- sůl
- 500 g brambor
- 200 g pšeničné hrubé bílé nebo celozrnné mouky
- 100 g celozrnné špaldové krupice
- 1 lžička soli
Jak na to?
- Předem si uvařte ve slupce brambory a nechte vychladnout.
- Rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kolečka, osolte a osmažte dozlatova. Cibuli posuňte na stranu pánve, přidejte tofu nakrájené na plátky a opečte.
- Rozehřejte máslo, přidejte mouku a zasmahněte světlou jíšku. Přidejte povidla, vodu, koření a umeocet. Poduste asi 10 minut na hustou tmavou omáčku.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo, přidejte mouku, krupici a sůl, důkladně na vále rukama zpracujte kompaktní těsto. Vytvarujte šišky, vložte do vroucí vody a vařte 5 až 7 minut. Servírujte společně s tofu, smaženou cibulkou a povidlovou omáčkou. Šišky můžete také opéct na troše oleje.
www.countrylife.cz