prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Šťavel kyselý (Oxalis acetosella)

04.10.2010
Tato rostlina patří do čeledi Oxalidaceae. Je to vytrvalá 3 až 15 cm vysoká bylina. Má tenký oddenek, který se vodorovně a daleko plazí. Listy jsou řapíkaté, na rubu často nachově zbarvené, lístky obsrdčité, ve stínu či naopak při silném světle nebo i při doteku složené a dolů sehnuté.

V listech obsahuje mírně jedovatou kyselinu oxalovou (šťavelovou) a její soli, šťavelany, díky kterým chutná kysele. Kyselina  má škodlivé účinky zejména na ledviny. Příznakem otravy bývá nevolnost, zvracení, křeče a depresivní nálada. U otráveného je třeba vyvolat zvracení (není-li spontánní) a podat mu aktivní uhlí, v těžších případech je nutné přivolat lékařskou pomoc. Proto i zde je nutno zdůraznit, že je doporučováno užívat výtažek ze šťavelu jen jako součást schválených doplňků stravy, nikoliv v surovém stavu jako jsou  listy.



Listy jsou, pokud jsou konzumovány v minimálním množství, jedlé (jak ví řada z nás z dětství) a obsahují kyselinu šťavelovou, která jim dodává charakteristickou kyselou chuť. Pro svou chuť, připomínající chuť citrónu, jsou lístky vhodné k ochucení nevýrazných salátů a zeleninových polévek. Ve větším množství jsou však slabě jedovaté, neboť kyselina šťavelová ovlivňuje trávení. Děti často z nerozumu pojídají šťavelové lístky, protože příjemně a osvěživě kysele chutnají. Mohou tak snadno ohrozit své zdraví nebo i život. Smrtelná dávka kyseliny šťavelové pro člověka je 4 - 5 g.



Dále obsahuje antrachinonové deriváty, organické kyseliny, vitamín C, oxalát draselný, flavonové glykosidy, minerální látky aj. Šťavel je dnes pokládán za drogu málo používanou, v současnosti se užívá převážně jen zevně ve formě kašovitých obkladů na různé kožní defekty nebo ve formě kloktadla při aftech v ústech.



Vnitřně se drogy užívá jen zřídka, neboť přítomná kyselina šťavelová se v organismu slučuje s vápníkem v nerozpustný oxalát vápenatý, jenž se může usazovat v močových cestách ve formě kaménků (a kromě toho je  tímto způsobem z organismu odčerpáván vápník). Při konzumaci většího množství může droga působit i toxicky. Je to látka prudce jedovatá, která působí škodlivě na ledviny. Proto se musí užívat jen omezeně a vůbec je nelze doporučit osobám trpícím chorobami ledvin.

 


Celková nabídka přípravků obsahujících výtažek ze šťavelu.

Související články:
Ledvinové kameny
Brusinka (Vaccinium vitis - idaea)
Listová zelenina


04.10.2010
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS