Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Svačinky mohou dát zabrat, ačkoli je dítko zdravé. Co teprve, trápí-li jej řada potravinových alergií či intolerancí, jako je ta na lepek, laktózu, kasein kravského mléka, bílek, ale i kukuřici, některé druhy ovoce či zeleniny, jakožto i histamin. Případně když jsou děti malými diabetiky a k tomuto autoimunitnímu ochoření se přidružily navíc i potravinové alergie. Jelikož je tohle hlavní náplní mé práce, zkusme si, máte-li doma malého alergického strávníka, načrtnout jednoduchý svačinkový jídelníček. V recepturách nelze skloubit úplně všechny alergie, neboť každý jsme jedinečný a to, co jednomu může činit dobře, druhý nebude tolerovat vůbec. Přesto však máte-li doma alergické děti či děti s některou s intolerancí, věřím, že si vyberete, nakombinujete tak, abyste pak byli všichni najezení a spokojení.
Ovoce
Tolerují-li vaše děti ovoce, můžete zkusit nabídnout to. Příkladem je svačinková miska s borůvkami, malinami, kouskem banánu či jablka. Nejsou-li děti alergické na oříšky, zkuste přidat drcené mandle, které do těla přinesou cenné minerály, jako je hořčík, vápník, draslík, železo a zinek. Budete-li mít hrst času navíc, mandle dětem namočte, čímž se oříšky stanou o něco lépe stravitelnější, odbouráte také kyselinu fytovou. U mnoha dětí bývá problém kakao, zvláště pak u těch, které jsou zatíženy histaminovou intolerancí. Zkuste k ovocné misce přidat trošku karobu, ten na tom bývá v porovnání s kakaem o něco lépe. Dětem lze nabídnout také přesnídávku, do které přimísíme amarantové pukance. Opět je třeba vyzkoušet, jak dítko reaguje na amarant. Pokud dobře, věřím, že svačinka příjemně zasytí. Příkladem, kde využijeme přesnídávku, může být i recept níže:
Banánový dezert s příchutí vanilky
- 3 skleničky banánové přesnídávky bez cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 2 polévkové lžíce libovolného proteinu
- 1 polévková lžíce sladidla
- 200 g amarantových piškotů
- 1,5 dcl vody
Přesnídávku ohřejeme v hrnci. Pudinky, protein a sladidlo rozmícháme ve vodě a přidáme k horké přesnídávce, mícháme do zhoustnutí. Skleněnou mísu vyložíme fólií a na tu nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty a zalijeme druhou polovinou směsi. Necháme vychladnout a pak nakrájíme.
Poznámka: Protein doplní svačinu o bílkovinu, kterou bychom jinak získali z mléka. Vaříme-li pro děti, vyberme například konopný protein, zařazujme jej však opět v malém množství z důvodu možné alergické reakce. Případně protein zcela vynechme.
V teplejších měsících lze pak dětem svačinu zpříjemnit také nanukem, který uchystáme na bázi ovoce a například též kokosového mléka.
Ovocné nanuky s kokosovým mlékem
- 1 banán
- 350 g jahod plus jakékoli další ovoce, které děti tolerují
- 300 ml krémového kokosového mléka
- 1 polévková lžička sladidla
Veškeré ingredience vložíme do mixéru, umixujeme na hladký krém, kterým plníme nanuková tvořítka. Ta vkládáme do lednice, mrazíme.
Poznámka: Nevhodné při alergii na banán, jahody, kokosový ořech. V takovém případě lze zvolit ovoce, které nečiní problém, ať už meruňky, či rybíz, směs dle chuti osladit, umixovat s ovesným mlékem či smetanou a zamrazit.
Jednoduchou svačinku lze připravit též na způsob kaše, kdy opět vybíráme potraviny, které dítě toleruje. Kaši lze uchystat například z pohanky, jáhel, čiroku, amarantu, quinoy, ale i ovesných vloček. U těch, zvláště máme-li celiakii, dbejme na to, aby během jejich balení nebyly kontaminovány pšeničným zrnem.
Pohanková miska s meruňkami
- 50 g pohanky
- 1 polévková lžíce libovolného sladidla
- kůra z bio pomeranče (nutno zkusit)
- 1 čajová lžička konopného semínka (nutno zkusit)
- 4 kompotované meruňky bez cukru, případně libovolné ovoce
Pohanku povaříme, umixujeme se sladidlem, pomerančovou kůrou, meruňkami. Takto nachystanou pohankovou misku posypeme konopným semínkem, případně i oříšky, karobem, lze zapracovat rovněž vanilku.
Poznámka: I zde si s ovocem vyhrajte, meruňky bývají tolerovány, lze je však vyměnit za jablko, hrušku, banán.
Dobroty do ruky
A co třeba lívance, které zasytí, doplní potřebnou bílkovinu. Pak můžete zařadit také šmakouna, což je produkt z vaječného bílku. Samozřejmě pouze tehdy, pokud děti tolerují. Klasické mléko vyměňme za to rostlinné, osobně při alergiích preferuji to z kokosu anebo ovsa.
Lívance ze šmakouna
- 90 g ovesných vloček, mohou být i jahelné
- 2 plátky šmakouna natural
- 300 ml libovolného mléka
- 1 vejce
Nejprve si zalijeme vločky libovolným mlékem a necháme je v něm 30 minut poležet. Pokud by i rostlinné mléko dělalo problém, můžeme použít obyčejnou vodu, případně se mi osvědčil také čaj rooibos. Následně ke směsi přidáme vejce, na kousky nalámaného šmakouna, umixujeme na hladké těsto, ze kterého pak na sucho pečeme na pánvi lívanečky. Ty můžeme pokapat sirupy k oslazení, případně potřít kvalitní marmeládou.
Poznámka: Výhodou je, že tyto lívance skutečně zasytí, doplní jídelníček o parádní porci bílkovin. Hodí se zejména tam, kde jsou děti kvůli alergiím a intolerancím ochuzeny o mléčné výrobky a nejsou ani fandy masa.
RAW tyčinky
I ty jsou velmi dobrou a rychlou svačinkou, zvláště vládneme-li kvalitním mixérem, který umixuje všechna ta semínka, oříšky, ovoce a vločky. Navíc velkou výhodou bude fakt, že se tyčinky dají přichystat do zásoby a mít je tak po ruce, ať už na procházku, nebo na výlet. Jako příklad uvedu náš oblíbený druh.
- 100 g ovesných vloček
- 70 g datlí
- 30 g kokosu
- 50 g sušených švestek
- 20 g mandlí
- 40 g hořké čokolády
Veškeré ingredience vložíme do mixéru, umixujeme na lepivou hmotu, ze které v tvořítkách formujeme tyčinky. Ty necháme vychladit. V lednici vydrží i několik týdnů.
A pak tu máme pečivo, které bývá při alergiích velkým problémem. Osobně při intoleranci lepku peču již dlouhý čas bezlepkový chléb z pohanky a kvásku. U dětí lze pohanku prolnout s kvalitní bio rýžovou moukou, která trošku odlehčí těžkému pohankovému zrnu. Výborný chléb upečete také z čiroku, ze směsi pohankové, čirokové, rýžové i jahelné mouky. Chléb je kumšt, uznávám, jakmile však vychytáte, svačinky můžete vyplnit také pomazánkami, ať už z vejce, rybiček, bezpluchého ovsa, jakožto i luštěnin, pokud opět děti tolerují.
Držím tedy pěsti, ať je pro vás chystání i navzdory trávicím neduhům radostí a výzvou.