Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Za ty čtyři roky, co zde přispívám svými články, jsem jich napsala více než 200. Občas se zastavím a snažím se najít téma, které by vás mohlo zaujmout, které je neotřelé, zajímavé, nové. Mnohdy je mi inspirací život sám, taktéž můj 16 měsíční syn, který nyní objevuje svět, přírodu, ale hlavně dobroty. Naposledy mu zachutnaly okurky, borůvky, brokolice, nově teď rozinky. A tak jsem si řekla, proč nenapsat článek právě o nich?
Rozinky nás provázejí po celý rok. Mnozí si je přidáváme do kaší, sypeme do těsta, koláčů, štrůdlů, salátů, ale také slaných pokrmů, kterým dodávají lehký nasládlý tón. Sama je nejčastěji využívám během přípravy jahelníku, kdy je míchám společně se sušenými švestkami, jáhly, nastrouhanými jablky, skořicí, kokosovým cukrem a kokosem. Máme-li dobrý domácí kozí tvaroh, přidávám i ten. Jahelník je úžasným dezertem, doporučuji vyzkoušet. Jeho příprava je navíc tak snadná.
Rozinky známé i neznámé
Zhruba ze dvou kil nasušených hroznů získáme půl kila sladkých rozinek. Mnohé státy, které rozinky vyvážejí, většinou země Blízkého východu, suší plody vinné révy tradičním způsobem, a to na slunci. Ostatní vývozní státy, jako je Austrálie, Nový Zéland, Argentina či Kalifornie je však suší mechanicky v pecích. Přitom, rozinky sušené sluncem chutnají mnohonásobě lépe, ukrývají v sobě totiž drahocennou energii slunce. Dříve, než se o těchto sladkých plodech rozepíši, ráda bych upozornila, že vinná réva patří na seznam pesticidy a hnojivy nejvíce zatížených zemědělských plodů. Také mnozí je před zabalením síří, to aby rozinky vydržely, zachovaly si svou stálou barvu, nebyly napadeny plísní či a bakteriemi. Nicméně, osobně si myslím, že oxid siřičitý do potravin nepatří. Ve větším množství působí projímavě, může způsobit bolesti hlavy, žaludku, zvracení. Proto, zaměřme se spíše na rozinky, které jsou čisté, bez přídatných látek, pokud možno organicky pěstované.
Černé, červené, žluté, hnědé, dokonce i zelené
Ano, rozinky doslova hýří všemi barvami, kdy každá odrůda disponuje svou jedinečnou chutí. Ty nejlepší rozinky pak pocházejí, dle vyjádření gurmánů, právě z Kalifornie či Španělska. Odrůda se nazývá Muškát, chuť je jemná, hluboce sladká, barva tmavě jantarová. Zajímavé jsou rovněž tzv. Korintky, proti Muškátu jsou menší. Mnozí se nadchly pro Sultánky, základem je sušené bílé víno, proto je tento druh výrazně světlejší.
Rozinky a jejich benefity
Jejich nutriční základna je velmi bohatá. Především jsou ceněny pro svůj vysoký obsah fenolů, rostlinných látek, které jsou významné svou antioxidační aktivitou, schopností brzdit poškození organismu volnými radikály. Vědci také zjistili, že rozinky, stejně jako sušené švestky, meruňky a brusinky, v obsahu fenolů porážejí své čerstvé protějšky. Co se minerálů týká, rozinky obsahují zajímavé množství bóru, jenž je, mimo jiné, důležitý pro podporu zdravých a pevných kostí, kloubů, zubů, zejména u žen. Bór rovněž usnadňuje přeměnu estrogenů a vitamínu D na své účinnější formy. Kromě bóru zde nacházíme také železo, vápník, hořčík, draslík a zinek.
Za zmínku stojí myricetin, významný flavonoid, který se vyznačuje protizánětlivými účinky, které byly posuzovány z hlediska protirakovinné problematiky a Alzheimerovy choroby.
Rozinky a dieta
Rozinky platí za vydatnou svačinku, na 100 g ukrývají 71 g sacharidů. Do redukční diety tedy příliš nedoporučuji, maximálně na oživení salátu či kaše v celkovém množství 5 gramů. Výborné však budou, jsme-li zvyklí sportovat, během dne vydávat větší množství energie. V takovém případě z rozinek doporučuji chystat raw sladkosti, které pojíme s ořechy, kořením, semínky.
Rozinkové kešu tyčinky
- 200 g rozinek
- 100 g kešu
- 50 g sušených datlí
- kousek sušeného zázvoru
Rozinky umixujeme s kešu oříšky, datlemi a zázvorem. Nemáme-li příliš výkonný mixér, nejdříve umixujeme kešu a pak pomalu přidáváme rozinky a datle. Namísto datlí lze použít datlovou pastu. Ze směsi tvoříme tyčinky podobné müsli tyčinkám. Pamlsek lze uchovávat v pokojové teplotě či lednici, kde vydrží i měsíc.
Domácí povidla s rozinkami
- 100 g rozinek
- 100 g sušených švestek
- voda dle potřeby
Rozinky a švestky namočíme na 5 hodin do vlažné vody. Následně směs umixujeme na hladká krémová povidla. Výslednou směs uchováváme v lednici.
Makové koláčky
- 150 g rozinek
- 50 g máku
- skořice
- plátky jablek
Mák pomeleme, přidáme rozinky, skořici, směs umixujeme tak, aby lepila. Z těsta tvoříme kuličky. Jablko omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky. Následně na každý plátek rozmáčkneme makovou kuličku, aby kopírovala okraje jablka. Dozdobíme mandlemi či slunečnicovými semínky. Jedná se o výbornou svačinku pro děti do školy.
V článku byly použity informace z knihy: Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.