prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Probiotika a prebiotika

30.04.2016
Probiotika a prebiotika

Často se můžeme v přírodních přípravcích setkat s názvem probiotika a prebiotika. Oč se jedná a čím se liší?

Probiotikum (z řeckých slov pro = příznivý a bios = život) je mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství příznivé účinky na naše zdraví. Jedná se o ty bakterie, které jsou v reklamách označovány jako přátelské nebo jako živé kultury, protože se jedná o tělu prospěšné bakterie. Mezi nejznámější probiotické bakterie patří především ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus. Tyto bakterie chrání organismus před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus.

 

Jak vlastně působí?

Vedou tvrdý boj se škodlivými bakteriemi o místo na střevní sliznici a brání jí, aby se na ní nemohli zachytit škodlivé mikroorganismy. Navíc vytvářejí látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie (např. určité mastné kyseliny, které snižují střevní pH). Nacházejí se v řadě potravin, jako příklad lze uvést zakysané mléčné výrobky (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zeleninu konzervovanou mléčným kvašením (např. kysané zelí). Objevují se i v celé řadě přírodních přípravků a i v několika volně prodejných lécích. Podporují správné fungování gastrointestinálního traktu, obnovení střevní mikroflóry, celkové zvýšení nespecifické imunity a tím i obranyschopnosti organismu a jsou doporučovány jako prevence nebo pro zmírnění alergických a atopických projevů u dětí.

 

Pomáhají i během průjmu, kdy zkracují celkovou délku nemoci. Některé z nich mohou vytvářet i vitamin K a B12. Prebiotika jsou nestravitelné složky naší stravy, která slouží jako potrava pro probiotika a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. Představují pro ně také zdroj energie. Štěpí je právě enzymy, které produkují probiotické bakterie.

 

Jako příklad lze uvést rozpustnou vlákninu nebo inulin, které patří mezi složené cukry, polysacharidy. Nachází se zejména v obilovinách, ale také i v ovoci a zelenině. V zelenině najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku. Inulin se nachází v čekance obecné. Někdy se můžeme setkat i s pojmem symbiotika, která spojují vlastnosti probiotik i prebiotik v jednom výrobku zároveň.

 

Celková nabídka probiotik a prebiotik.


Související články:
Antibiotika a probiotika
Probiotika a imunita
Prebiotika, probiotika, symbiotika…


30.04.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

368,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS