Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Mezi nejčastěji používaná slova v přírodní medicíně patří termín detoxikace, někdy ve spojení detoxikace a očista organismu či přírodní detoxikace nebo detoxikace organismu. Přesná definice detoxikace neexistuje a máme k dispozici celou řadu jejich výkladů. Ve stručnosti se dá říci, že se jedná o očistu celého těla a jednotlivých orgánů (známe pojmy detoxikace jater či detoxikace střev) od cizorodých organismů, které obvykle získáváme ze znečištěného životního prostředí, ale také z prostředí pracovního či z nevhodné stravy. Velmi důležitou roli v tomto hraje detoxikace jater, protože je největší vnitřní orgán a probíhá v něm látková výměna, zasahuje velmi významně do metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Rovněž produkuje některé hormony a ukládají se v ní důležité látky, jako například železo či glykogen. Obecně shrnuto, hrají zásadní roli při detoxikaci organismu.
Při detoxikaci a očistě organismu hraje zásadní roli rovněž jídelníček, který může obsahovat potraviny k detoxikaci organismu. Potraviny jsou důležité díky látkám, které obsahují a které různým způsobem podpoří detoxikaci – ať už zrychlují cirkulaci krve a odplavení toxinů, urychlují trávicí proces, ochraňují jaterní buňky, či obsahují antioxidanty, které působí proti toxinům a zvyšují imunitu a tak podobně.
Potraviny na detoxikaci organismu
Velkou část těchto potravin můžeme najít mezi zeleninou. Poměrně málo používanou je řeřicha setá (Lepidium sativum). Obsahuje hodně vitamínu C, který patří mezi antioxidanty. Dále podporuje trávení a vzhledem k tomu, že působí močopudně, je vhodná i při detoxikaci ledvin a močových cest. Antioxidanty, konkrétně vitamin C a beta karoten obsahuje i roketa setá (Eruca sativa), známější pod názvem rukola. Navíc díky obsahu hořčin dobře podporuje trávení. Výborné je také bílé hlávkové zelí (Brassica oleraceae cavor), které je zdrojem vitaminu C a řady minerálních látek. Šťáva z něho, ať už se jedná o čerstvé či kvašené zelí, je oblíbeným přírodním prostředkem pro detoxikaci jater. Nepříliš oblíbená, ale o to více prospěšná pro naše zdraví je červená řepa (Beta vulgaris), která pomáhá při detoxikaci hned několika různými způsoby. Obsahuje v hojném množství betain (aminokyselina), který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z dalších působení, která pomáhají při detoxikaci, lze zmiňovat močopudné (diuretické) působení, podpora vylučování soli z těla, podporuje žaludeční činnosti či tvorbu žluči. Obsahuje vlákninu i kyselinu listovou. Důležitý je i naopak oblíbený česnek (Allium sativum), který kromě toho, že je pro své antibakteriální působení lidově nazýván “přírodním antibiotikem”, snižuje riziko vzniku krevních sraženin. To je dáno díky obsahu sirných sloučenin, zvaných odborně thiosulfonáty, které navíc snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, hypercholesterolemie, cukrovky a vysokého krevního tlaku.
Velkým pomocníkem při detoxikaci je kořen zázvoru pravého (Zingiber officinale), který má protizánětlivé a antimikrobiální působení, ale také podporuje snižování hladiny cholesterolu a stimuluje krevní oběh, což je plus pro proces detoxikace. Méně známý je artyčok kardový (Cynara cardunculus), který podporuje tvorbu a vylučování žluči, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování toxinů močí. Důležité také je, že pomáhá zabraňovat usazování cholesterolu na stěnách cév a podporuje tvorbu trávicích enzymů.
Detoxikační pomocníky můžeme také najít i mezi ovocem. Pomůže i „obyčejný citrón“ neboli plod citronovníku, latinsky Citrus limon. Z obsažených látek kromě kyseliny citronové lze uvést bioflavonoidy, pektin, beta karoten (provitamin A), vitamín B, vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo či zinek. Z hlediska detoxikace je důležitá přítomnost antioxidantů jako bioflavonoidy či beta karoten a podpora imunity. Pomáhá i při odkyselování organismu a pozitivní roli hraje i při tvorbě kolagenu, který zlepšuje stav pojivových tkání, takže pomáhá při hojení poranění, z kosmetického hlediska pomáhá vyhlazovat pleť. Pomoci mohou i švestky, což jsou velmi oblíbené plody slivoně švestky (Prunus domestica). Obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá při trávících problémech, zejména při zácpě. Dále obsahuje jód, draslík či železo, pozitivně působí při zvýšené hladině cholesterolu a zvýšeném krevním tlaku.
Při detoxikaci mohou pomoci i některé druhy koření, jako příklad můžeme jmenovat koriandr setý (Coriandrum sativum) či kurkumu (Curcuma longa). Koriandr setý, ze kterého se získává koriandr mletý jako jeho drcená varianta, pomáhá nejen při odstraňování nadbytečných minerálů z těla, ale je i zmiňováno, že může pomáhat při odstraňování těžkých kovů z těla (olovo, rtuť či hliník). Kurkuma, obsahující účinnou složku, má protizánětlivé, antioxidační a detoxikační vlastnosti.
Tento výčet není úplný, lze vyjmenovat celou další řadu potravin, ať už z oblasti tzv. zelených potravin (řasy jako chlorella, mladý ječmen), exotičtější, jako je hnědá rýže či miso (dochucovací pasta ze sójových bobů), ale to už je téma na další články…