Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pesta mají mnohem víc využití než jen do těstovin. K snídani si je namažte na topinku a poklaďte ztraceným vejcem nebo volským okem. Servírujte je k pečeným bramborám a pečené zelenině. Anebo je použijte jako základ na salátovou zálivku – stačí přidat olej, ocet a med či sirup.
Univerzální postup
- Bylinky – bazalka je tradiční, můžete však používat všechny možné druhy bylinek a zeleniny: tymián, kopr, petržel, medvědí česnek, špenát, rukolu, na jaře plané byliny, sušená rajčata
- Oříšky a semínka – do pesta tradičně patří piniové oříšky, výborně se však hodí i konopné semínko, slunečnicová semínka, vlašské nebo kešu ořechy.
Tip: když je předem namočíte, bude pesto krémovější (ale sníží se jeho trvanlivost), když je lehce opražíte nasucho na pánvi, bude mít pesto výraznější oříškovou vůni i chuť. - Olej – olivový je klasika, hodí se i řepkový, sezamový, avokádový, konopný, dýňový, nahraďte jimi olivový olej nebo je používejte v kombinaci s ním. Množství oleje si upravte podle toho, na co chcete pesto použít – hustší se hodí na topinku, ochucení polévek, pomazánek, na pizzu; řidší do těstovin, kuskusu, do zálivek na salát.
- Parmezán a spol. – v klasické verzi patří do pesta parmezán, pro veganskou variantu rádi místo něj používáme lahůdkové droždí, to dokáže zvýraznit chuť každého pokrmu
- Sůl a další suroviny – sůl je nejlepší mořská nebo himálajská, česnek se přidává skoro vždy, chuti pesta často prospěje troška citronové šťávy
JAK PESTO VYROBIT?
Tradičně se pesto připravuje ve hmoždíři – nejdřív utřete všechny suroviny bez oleje, ten přidejte jako poslední. Pro ulehčení můžete použít mixér – všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence.
A JAK SKLADOVAT?
Aby vám pesto déle vydrželo, skladujte ho v dobře vymyté sklenici se šroubovacím uzávěrem a povrch vždy udržujte zalitý cca 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje, tak pesto vydrží až 2 týdny.
Bazalkové pesto
svazek čerstvé bazalky (cca 25 g)
50 g piniových oříšků
100 ml olivového oleje
3 lžičky lahůdkového droždí
1 stroužek česneku 1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky soli
Petrželkové pesto
2 hrsti petrželky (50 g)
30 g kešu ořechů
20 g konopných semínek
100 ml olivového oleje
4 lžíce lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
1/2 lžičky soli
Koprové pesto
svazek kopru (20 g)
30 g slunečnicových semínek
50 ml olivového oleje
50 ml avokádového oleje
3 lžičky lahůdkového droždí
2 lžičky citronové šťávy
1/2 lžičky soli
Tymiánové pesto
30 g čerstvého tymiánu (bez tuhých stonků)
30 g kešu ořechů
10 g konopných semínek
80 ml olivového oleje
3 lžičky lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky soli
Špenátové pesto
50 g čerstvého špenátu
50 g vlašských ořechů
100 ml olivového oleje (nebo kombinace olivového s olejem z vlašských ořechů)
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky mořské soli