Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Opět je tu téma, jež se často objevuje v dotazech naší poradny. Stesky mají asi tuto podobu: „Už nevím, co mám jíst, cokoliv sním, je mi zle“. „Mám často průjmy, zhorší se mi ekzém a myslím si, že je to po určitém jídle, ale nemohu vypozorovat, po kterém“. Pokusím se tedy pojmenovat některé společné znaky a souvislosti s tímto novodobým fenoménem.
Zkrácené kojení
Z mnoha stran slyším, také jsem ve své praxi pediatra sám pozoroval, že se děti se zkrácenou dobou kojení, které byly rychle převedeny na umělou stravu, potýkají s více problémy stran trávení. Na rozdíl od dlouho kojených dětí. Objevují se u nich různé příhody nesnášenlivosti na některé potraviny, častěji trpí astmatem, ekzémy, sennou rýmou a jinými neduhy. Tento faktor nám naznačuje, že delší dobu kojené děti jsou vůči různým trávicím neduhům i alergiím odolnější, kdežto umělá strava, navzdory dokonalé technologii výroby, tolik ochrany neposkytuje.
V mateřském mléce jsou důležité imunitní látky, jež dítěti poskytují ochranu do té doby, než si je dítě samo vytvoří.
|
Nepřirozená strava
V pozdějším věku se tímto fenoménem zvyšuje pravděpodobnost vzniku přehnané imunitní reakce na potravu, a zvláště tu, která je chemické povahy, nebo na potraviny, jenž byly vypěstovány v nepřirozených podmínkách, byly geneticky upravovány, ošetřovány chemickými přísadami. K těmto potravním činitelům se přidávají jiné chemické látky, prach a plyny obsažené v ovzduší atd. Čím více je kolem nás potenciálních alergenů, tím pravděpodobněji dojde dříve nebo později ke vzniku takové reakce.
Dysbióza
Porušená střevní mikroflóra vinou chybného stravování, s převahou sladkostí a za přispění antibiotik vytváří patologickou propustnost střevní stěny.
Jaké má následky?
Velmi dokonalý bariérní systém ve stěně střevní se stará o to, aby se do krve nedostalo nic, co není dokonale zpracováno a stráveno. Přes střevní bariéru nesmí projít cizí látky, velké molekuly, mikroorganizmy apod. Ve zdravém, nepoškozeném střevě slouží stěna střeva jako citlivý filtr mezi vnitřkem střeva a krevním řečištěm. Pokud je střevní stěna „proděravělá“ nebo poškozená, funkce filtru nepracuje správně. Nežádoucí elementy proniknou do těla a imunitní systém na ně musí reagovat jako na vetřelce; samozřejmě dochází k přetížení kontrolního mechanizmu a také, v tomto případě, se začne uskutečňovat fenomén přecitlivělosti.
Následky jsou velmi nevyzpytatelné, dotyčný netuší, proč jeho tělo reaguje tak podrážděně. Do krve se dostávají také různé jedy, které způsobují chaos a vyvolávají příznaky, jako jsou bolesti hlavy, bolesti ve střevech, zadržování vody v těle, nadýmání, svalové křeče, otoky kloubů, celková nepohoda. |
Porušení acidobazické rovnováhy
Narušení chemických poměrů v těle překyselením může vést k tomu, že si tělo vypěstuje přecitlivělost na určité potraviny. Má se za to, že kyselinotvorné potraviny jsou mnohem hůře stravitelné než zásadotvorné. Přes stěnu střevní projdou do krevního oběhu jen částečně rozštěpené bílkoviny, a ty se mohou stát klíčovým faktorem při vzniku potravní přecitlivělosti. Tip: Pokud se podaří usměrnit poměr mezi kyselou a zásaditou bází, např. zvýšením podílu zásadotvorných složek ve stravě, může to pomoci snížit negativní reakce na potraviny. Z tohoto důvodu je velmi významný dostatečný přísun zeleniny a ovoce.
Nesprávně zvolená dieta
Pacienti, kteří si stěžují na nesnášenlivost potravin, se logicky snaží upravit své stravování a zahájí určitou dietu. Je často přísná a jednostranná. Jenže pokud není jídelníček dostatečně pestrý, může se projevit nedostatek vitaminů, minerálních látek a dalších látek, nezbytných pro činnost např. imunitního, hormonálního a také enzymového systému, a tak začne tělo vykazovat mnohem větší sklon k přehnaným reakcím. Problém se zamotá, prohloubí se výše uvedená nevyváženost střevní mikroflóry, zvýší se propustnost stěny střevní a potíže se stupňují.
Psychosomatické vlivy a stresy
Tato okolnost je dostatečně známa, uvádím ji na konec článku, ale domnívám se, že určitě patří spíše do popředí a je dnes hodně významná.
Tipy:
|
Kdo má možnost, bude si vybírat dodavatele potravin. Vyhne se chemickým zátěžím, maximálně eliminuje užívání chemických léků, víkendy bude věnovat odpočinku, sportu, pobytu v lese, na horách.