Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Možná jste rovněž milovníky rajčat, která mlsáte přímo ze záhonků. To, když se nalévají šťávou a lákají svou neodolatelnou červení. To, když na ně jdete s proutěným košíkem, abyste si jich domů přinesli fůru, kterou pak zpracujete v rozličné dobroty. Vzpomenu-li na sebe před deseti lety, kdy mne rajčata nechávala zcela chladnou, až netečnou a porovnám-li s dnešním dnem, musím se opravdu pousmát, ne-li smát, propadat v hurónský smích. Protože, když dozrávají rajčata, vím, že mne v záhoncích bude všude plno, budu zase vymýšlet, kuchtit a hrát si, budu mít skutečně velmi napilno.
A proč by také ne, vždyť, když dozrávají rajčata, sklízíme již také první jablka, meruňky, ale i ryngle, honosíme se monstrózními cuketami, paprikami, prvními melouny, zatímco ještě hrušky, švestky, ale i vinná réva poctivě čekají na své zítřejší entrée. Vraťme se však opět k rajčatům. Z hlediska botaniky jsou rajčata ovocem, technicky vzato je rajče bobule a z hlediska právního, alespoň v Americe, z rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států z roku 1893, se jedná o zeleninu.
Ať už syrové či vařené, obě varianty mají své přednosti a stojí za to
Syrová rajčata disponují enzymy, cenným vitamínem C, kyselinou listovou, ale též rutinem. Ve vařené verzi rajčete pak tyto složky nenajdeme, neboť jsou vesměs termolabilní a s narůstající teplotou se vytratí. Vařené rajče má však jednu přednostní výhodu, kterou bude karotenoid lykopen. Ten se nachází převážně ve slupce, kdy jedno rajče obsahuje zhruba 3 mg tohoto karotenoidu. Jeho výtěžnost se zvyšuje s narůstající teplotou, ale též kombinací s tukem, ať už rajče doprovodíme olejem, semínky, ořechy či avokádem.
Není to jen lykopen, ale i celý zástup dalších fytochemických látek
Jonny Bowden, významný americký nutricionista, ve svých dílech zmiňuje trio antioxidantů, zera-karoten, fytoen a fytofluen, kdy doslova píše o tzv. třech amigos, kteří vykazují velmi silný potenciál v boji proti chorobám. V rajských jablíčcích najdeme též sloučeninu zvanou lutein, která je výtečná pro naše oči, neboť je součástí sítnice, jež se bez něj obejde jen stěží. Lutein v rajčatech podporuje správnou funkci zraku, obzvláště pak u starších lidí.
A pak tu máme ještě výše zmíněný vitamín C, další z cenných antioxidantů, jehož největší množství ukrývá rajče v okolí semínek. Porovnáme-li klasické rajče ze skleníku s rajčetem, jež dozrálo pěkně na stonku, to, které si utrhneme ve své plné zralosti na zahrádce, nám nabídne o 50 % více vitamínu C nežli jeho skleníkový kolega.
Nikdy však nekonzumujeme zelená rajčata, která obsahují látku zvanou solanin, kdy již 25 mg této bílé krystalické látky (množství, které najdeme v 80 g zelených rajčat), může způsobit trávicí potíže. Při poloviční zralosti klesá obsah ke 2 mg, což je již neškodné množství. Kromě rajčat najdeme solanin ve všech lilkovitých plodech, zmiňme například brambory, o kterých se to všeobecně ví.
Na závěr pak přikládám dva své oblíbené recepty, ve kterých rajčata hrají svůj prim. Pravda, v cuketové pomazánce se bude jednat spíše o rajský protlak, nicméně, hotovému výrobku dodá neodolatelný šmrnc a chuť.
Rajčatová omáčka
Tak tuto omáčku chystávám pravidelně z patnácti kil rajčat. Je to již tradice, voňavý rituál, ke kterému se během roku velmi rádi vracíme. Hlavně tedy náš čtyřletý syn, který si omáčku vyloženě oblíbil. Omáčkou lze doprovodit zdravou verzi těstovin, přidat ji k zeleninovému rizotu, použít do dýňové polévky, případně v ní povařit masové kuličky. Vyzkoušejte, skutečně nebudete litovat.
1 polévková lžíce kokosového oleje, 6 cibulí, 3 kg sladkých zralých rajčat, 1 hrst čerstvé dobromysle, 1 palička česneku, himálajská sůl,
Na kokosovém oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata nakrájená na kousky, dobromysl, prolisovaný česnek, himálajskou sůl. Přikryjeme poklicí, dusíme alespoň 30 minut. Následně mixujeme na hladký krém a plníme do vyvařených sklenic, které sterilujeme 20 minut na 180 °C.
Cuketová pomazánka s rajským protlakem
3 polévkové lžíce kokosového oleje, 6 velkých cibulí, 1 palička česneku, 1,5 kg nastrouhané cukety, himálajská sůl, 1 kávová lžička pálivé papriky, 1 kávová lžička zázvoru, 2 menší protlaky
Na kokosovém oleji osmahneme cibuli, prolisovaný česnek a tu a tam zamícháme, aby se základ na pomazánku nepřipálil – u slaných směsí je třeba, aby se cibule i česnek dobře prohřály, jinak směs bude po zavaření kvasit a tím se nám zkazí. Následně přidáme nakrájenou cuketu, protlak, sůl, papriku, zázvor. Provaříme alespoň 30 minut, umixujeme a plníme do čistých, vyvařených sklenic. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.
V článku jsou použity informace z knihy:
Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.