Jak vykouzlit lahodné pokrmy s Irským mechem ve vaší kuchyni?

med 1 e1606917885560

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

O Irském mechu jsem už psali a více naleznete zde.

Irský mech nachází skvělé využití v kuchyni a to nejen veganské. Můžeme ho jíst za syrova nebo s ním vařit i péct. Má skvělé želírovací, pojivové a zahušťovací schopnosti a nahradí tak vajíčka. S Irským mechem lze opravdu kouzlit.

Podobně jako agar lze irský mech využít jako alternativu želatiny a to i bez vaření. Využijete ho všude tam, kam byste přidali vejce.

Stačí jej propláchnout a nechat na několik hodiny namočený ve vodě. Poté rozmixujte a přidejte do vašeho pokrmu.

Výhoda této řasy je, že má po opláchnutí a zpracování v jídle neutrální chuť a lze jej přidat jak do sladkých i slaných pokrmů. Opravdu famózní a lahodné jsou RAW dorty, krémy a dezerty. Chutnají skvěle  i veganské sýry, krekry, chléb či pomazánky. Je skvělou alternativou vajec při pečení (1PL lžíce gelu = 1 vejce). Úžasně se hodí i do polévek na jemné zahuštění jako super náhrada i pro bezlepkovou dietu.

Jak na přípravu Irského mechu?

Jednoduše. Základem je příprava gelu, který lze pak lehce zamíchat do pomazánek, přidat do krémů, dortů, sýrů či pudinků  Také lze si z gelu vyrobit domácí pleťový krém či masku na obličej a vlasy. K tomu se ještě dostaneme dále.

Jak na přípravu gelu z Irského mechu se můžete podívat v tomto videu:

Jak vidíte, příprava je s vysokorychlostním mixérem jednoduchá. Ne každý má ale čas připravovat si vlastní gel z Irského mechu a proto skvělou alternativou je unikátní RAW ODSOLENÝ PRÁŠEK Z IRSKÉHO MECHU.

Tento prášek lze konzumovat takto přímo nebo lze namočit a získat tak gelovou hmotu. Můžete si jej dát do kapslí a konzumovat pravidelně. Můžete jej přidat do smoothie, štávy, dezertů, jogurtů, kaše, zahuštění omáček a  polévek a podobně. Víceméně dá se použít stejně jako gel z Irského mechu.

Recepty

Smoothie na  podporu imunity:

  • Irský mech čerstvý ((1PL) nebo v prášku (1cj)
  • Pomeranč
  • Citron
  • Zázvor
  • Jablko,
  • Skořice.

Přidejte vodu dle potřeby a rozmixujte do hladka. Úžasný ranní nakopávač místo kafe.

Lahodná je i tato polévka nejen pro zimní období:

Mrkvovou polévku s chilli a medové chipsy z  Irského mechu

  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 1 menší batát
  • voda
  • sůl (např. růžová himalájská s Irským mechem)
  • špetička chilli
  • med dle chuti
  • pomeranč
  • trošku oleje nebo ghee na smažení cibule

Cibulku nakrájíme a orestujeme na oleji do zlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a zalijeme vodou. Vaříme na mírném ohni do měkka.  Poté tyčovým mixérem vše rozmixujeme na jemno. Ke konci přidáme med, sůl a koření dle chuti a trochu šťávy z pomeranče.

Chipsy z Irského mechu:

  • gel z Irského mechu (viz video výše)
  • med
  • špetka himálajské soli
  • nasekané vlašské ořechy
  • šťáva z půlky pomeranče

Pří přípravě gelu přidáme do mixéru místo vody šťávu z pomeranče a med a mixujeme na jemný krém, pak přidáme špetku soli, chilli a vlašské ořechy ke konci. Rozetřeme na pečící papír a sušíme nebo pečeme do 80 stupňů několik hodin. Nechte pak několik hodin či přes noc ztvrdnout. Rozlámeme na chipsy. Hotovo.

Chipsy vydrží dlouho i uskladněné v uzavřené nádobě. Další lahodou jsou sýry a pomazánky. Ty moc doporučujeme. Irský mech dodá krémovější a hustší konzistenci a přidat jej můžete i do neveganské pomazánky či krému.

Brownie RAW dortík

Korpus:

  • 400 g raw vlašských ořechů nebo raw a bio pekanových ořechů namočených zhruba na 8 hodiny nebo déle
  • 100 g raw rozinek (pokud jsou moc suché doporučuji předem namočit na chvilku)
  • 97 g datlí bez pecek
  • 50 g kvalitního raw kakaového prášku
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 lžičky badyánu
  • 1 – 2 lžičky kajenského pepře nebo chilli papričku
  • 3 PL gelu z irského mechu

Ořechy nasekat nahrubo, datle, rozinky a zbytek surovin rozmíchejte a přidejte ořechy a vytvořte husté těsto, které pak dejte to formy na dort nebo maleho plechu. Formu vyložit kuchyňskou fólii pro lepší vyndávání

Krém:

  • 100 kešu ořechu nepražených a předem namočit na 2 hod
  • 1 pl kokosového oleje
  • 2 PL raw kakového prášku
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • špetka chilli
  • datlový sirup
  • voda dle potřeby

Vše rozmixujeme v mixéru na jemný krém a polijte jím brownies. Lze také pokapat čokoládou nebo raw marmeládou.

Ozdobne dle vlastní fantazie a nechte v lednici pár hodin ztuhnout.