Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Od 17. května začalo biologické léto! Jarní únava je definitivně zažehnána a jsou před námi ty nejkrásnější měsíce v roce. Začátek biologického léta bychom měli pociťovat přívalem energie, pozitivní nálady a chutí do sportovních aktivit. Podle Tradiční čínské medicíny je letní období v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenké střevo. Zde se také nabízí vysvětlení, proč se většinou lidem se srdečními a cévními chorobami jejich zdravotní stav v období léta zhorší – pocity nevolnosti, mravenčení končetin, křeče, zvýšená únava.
Strava v létě nesmí vysoušet
Většina z nás se v létě vrhne na suchou a studenou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů, k tomu trochu rajčat a okurek. V létě přece není potřeba tolik jíst a už vůbec ne teplé pokrmy, myslí si většina populace. Opak je ale pravdou! Právě výše uvedená strava obzvláště přes léto vede k zahuštění krve a redukci tělních tekutin. Vyšší konzumace suché a zchlazující stravy (mléčné výrobky) vede k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím (nadýmání, plynatost, křeče v oblasti žaludku).
Správné letní pokrmy
Ti z vás, kteří chcete svému tělu udělat přes letní horké dny dobře, nezapomeňte vařit! Ale to správné. Zeleninové ratatouile polévky, zeleninová rizota, dušená zelenina, antipasti, ovocné krátce dušené kompoty, to je to správné! Tyto pokrmy velmi výrazně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, tedy chrání před vysoušením! V létě musíme chránit srdce od přehřátí a právě zvlhčující pokrmy jsou v ochraně ty nejúčinnější.
Typické letní potraviny
Typickými letními obilninami jsou např. quinia, pohanka, žito. Ze zeleniny jsou to rajčata, cukety, papriky, lilek, okurky. Z ovoce hlavně bobulové ovoce a všechny druhy bylinek, přidávat pokud možno do každého pokrmu. Z masa je to např. jehněčí.
Pokuste se ve vašem letním jídelníčku redukovat velké množství ledových nápojů, suché chlebové variace a nahraďte je např. za mátový či meduňkový čaj a zeleninové pokrmy vařené ve WOKU.