Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Je jejich čas. Sbírají se zpravidla v 1. polovině července, v suchých a teplých letech, jako je ten letošní i koncem června. Na horách můžete borůvky sbírat i v září. Jejich sběr přináší trojí užitek: pobyt v lese Vám prospěje jak na těle tak na duši (pozor na klíšťata, použijte repelent a po návratu se prohlídněte, zda jste si ho nepřinesli sebou, také nezapomeňte na ochranný krém na opalování). Konzumace borůvek je velmi prospěšná a pokud nasbíráte pro své blízké, ještě budete pochváleni.
Léčivé účinky borůvek
Borůvky jsou zvláště bohaté na karoten, chránící imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Významný je i obsah vitaminu C, třísloviny taninu, antokyanů, železa a dalších biolátek. Borůvky čistí krev, dodávají životní energii a omlazují. Angličtí výzkumníci tvrdí, že jsou jemným prostředkem proti rakovině prostaty pro jejich diuretický účinek a pro obsah taninu, látky s protirakovinným účinkem. Borůvky pomáhají také při průjmech a jiných střevních potížích, napomáhají odvodňování, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí preventivně proti infekcím, posilují imunitní systém, prospívají tvorbě sliznic. Vysoce účinné biolátky borůvek regenerují oční barvivo a dokáží podstatně zlepšit vidění především při špatných světelných podmínkách. Také uklidňují nervy, lesní zvěř vyhledává borůvky při silném stresu, např. v době říje. Borůvky jsou velmi vhodným ovocem pro diabetiky, neboť mírně snižují hladinu cukru v krvi, stejně tak jako čaj z borůvkového listí.
Zpracování borůvek
Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zpracovat a zkonzumovat. Nejsou-li plody suché a pevné, ale vlhké a měkké, začínají rychle plesnivět. V chladničce vydrží jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a pečlivě omýt. Po okapání je můžeme konzumovat nebo zpracovat na šťávu, zavařeninu, můžeme si uvařit borůvkové knedlíky, nebo upéct koláč, také je můžeme zavařit, usušit a zmrazit.