Hroznové víno – zásobárna přírodních látek

cm hroznove vino

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Říká se, že ve víně je pravda, ale stejně tak dá se říci, že hrozny vína v syrovém stavu obsahují řadu užitečných přírodních látek. Jaké látky to jsou?

Z vitamínů se jedná o vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) a B6 (pyridoxin), dále rovněž velké množství provitaminu A, vitamínu C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, železo, vápník, fosfor a měď. Z dalších látek obsahuje organické kyseliny, rozpustnou vlákninu pektin, cukry, esenciální aminokyseliny (v menším množství, ale jsou v něm zastoupeny všechny), flavonoidy, antokyany, resveratrol a další látky.

Význam látek obsažených v hroznu

Thiamin (vitamin B1) je důležitý pro náš organismus, pro činnost některých enzymů, hraje roli při štěpení cukrů a škrobů (štěpením těchto látek vzniká energie, kterou potřebujeme), je významný pro normální činnost svalů, nervového systému a srdce.

Vitamin B2 (riboflavin) hraje důležitou roli v aktivitách řady enzymů, které se podílejí na štěpení a využití sacharidů, tuků a proteinů (bílkovin) nebo také na produkci energie uvnitř buněk. Významným zdrojem tohoto vitamínu jsou játra a mléko, ale rovněž vejce, nemleté bílkoviny a pivní kvasnice. V kůži umožňuje metabolismus a výživu kožních adnex (žlázy potní a mazové). Působí tím příznivě k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů.

Vitamin B3 (niacin) je nezbytný pro aktivity řady enzymů, které jsou součástí celkového metabolismu sacharidů, tuků či aminokyselin. Některé tyto enzymy ale působí i při nervovém a trávicím systému, produkci pohlavních hormonů, ale i při zachování zdravé kůže. Svoji roli hraje i při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku.

Vitamin B6 (pyridoxin) má důležitou úlohu v aktivitách mnoha enzymů. Hraje významnou roli při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy, ale také při uvolnění zásob cukrů v játrech a svalech a jejich přeměnu na energii. Je také důležitý při tvorbě vitamínu B3 neboli niacinu. Má i významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek, je důležitý pro zdravou kůži a dobré trávení. Významně se podílí na normální funkci centrálního nervového systému a různých hormonů.

Vitamín C a E, flavonoidy, antokyany a resveratrol patří mezi antioxidanty, které nás pomáhají chránit před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Vitamín C je důležitý pro udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm, dále přispívá k normální tvorbě kolagenu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, k normální funkci imunitního systému. Je také důležitý pro ochranu buněk před oxidativním stresem a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže), takže zodpovídají za modrou barvu švestek. Působí preventivně proti infekci močových cest, potlačují růst bakterií, pomáhají předcházejí celé řadě neurodegenerativních poruch nebo mohou přispět ke zlepšení stavu očí či mozku.

Flavonoidy často doprovázejí vitamín C, jak je tomu také v případě hroznového vína. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší. Z hlediska působení na mikroskopickou kapilární síť krevních vlásečnic působí flavonoidy (někdy označované jako bioflavonoidy) pozitivně při léčbě, jak klasických křečových žil, tak tzv. metličkových varixů, hemeroidů, krvácení z nosní sliznice, zvýšenému krvácení pod kůži a nepřiměřené tvorbě krevních podlitin, kterými jsou postiženy zejména ženy. Prokázaný protivirový a protibakteriální účinek je společně s již uvedeným synergicky působícím vitamínem C jednou z důležitých zbraní našeho imunitního systému v boji proti infekcím. Nezanedbatelná jistě není ani schopnost vyvazovat v organismu těžké kovy a podporovat jejich vylučování ven z organismu.

Fenolická sloučenina resveratrol může být užitečnou součástí prevence a léčby řady vážných nemocí, včetně nádorových a kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby či diabetu.

Souhrnně se dá říci, že hroznové víno v syrovém stavu dodává energii buňkám, podporuje dobrý stav cévního systému, podporuje imunitu a celkově posiluje organismus, podporuje zvýšenou produkcí žluče (choleretické působení), má všeobecně alkalizující účinek, působí diureticky (močopudně) nebo podporuje vylučování kyseliny močové z těla. Některé zdroje dokonce uvádějí, že konzumace hroznového vína může snižovat možnost tvorby zubního kazu.

Jak je vidět, nejen ve víně je pravda, ale i v jeho hroznech je velké množství podivuhodných přírodních látek, které jsou významné pro naše zdraví. Takže dobrou chuť!