Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Hořčičné semínko, tak trochu okurková záležitost, která při zavařování nikdy nesmí chybět, jenže tím její výčet uplatnění končí. Což je škoda, neboť se jedná o nutričně zajímavou plodinu. Obecně známo je semínko hnědé, nicméně, na kulinářském trhu existuje rovněž semeno bílé a semeno černé. Jemně se liší, většinou svými chuťovými a léčivými schopnostmi, které docenila již stará Čína, Řecko a Řím, který semínkem léčil kožní neduhy, prohříval unavené svalstvo. Později se využívá k léčbě epilepsie, kloubů napadených revmatem, svalovým křečím či strnulé šíji. Rovněž i u nechutenství, neboť semínka zvyšují sekreci žaludeční šťávy. Při různých otravách pak podpořila zvracení, kdy se povařila v trošce horké vody a takto připravený lektvar se dával po doušcích pít. V současné době jí stále využívá ayurveda či tradiční čínská medicína. Jejich léčebné úspěchy jsou obdivuhodné. Ne vždy jsou totiž chemické léky skutečnou spásou.
Zinek, selen, vápník, mangan a měď, tím však výčet nekončí
Trápí-li nás slabší ekzémy, nedostatečně vyživená oční rohovka, výrazný pokles imunity, do stravy určitě zařaďme zinek. Rovněž se hodí u nastávajících maminek, neboť u děťátka podpoří rozvoj mozkových buněk, přirozenou porodní váhu, elasticitu kůže, regeneruje tkáně a taktéž má pozitivní dopad na lidskou reprodukci. Užívat jej mohou muži i ženy, kdy u mužů podpoří hybnost spermií. Toužíte-li otěhotnět, do stravy zařaďte potraviny bohaté na tento cenný minerál. Kde se dále nachází? Kromě hořčičného semínka to budou semínka dýňová, dále také meloun či vejce. K nejvyšší vstřebatelnosti dochází k večeru a jeho výtěžnost pak negativně ovlivňuje mléko. Jsme-li spíše zastáncem syntetických doplňků, zinkovou tabletu užívejme před spaním, kdy dbejme na to, aby večeře byla mléčných produktů prosta. U hořčičného semínka, stejně tak melounu či vejce, se tolik nepředpokládá, že bychom je uchystali společně s mlékem.
Zinek si pohlídají především pánové, neboť výrazně napomáhá činnosti prostaty. Zde doporučuji nejenom hořčičné semínko, ale také meloun, jehož největší zásobárna zinku se nachází právě v melounové slupce. Více pak v článku Vodní meloun a zázračná melounová slupka.
Selen, významný antioxidant, jenž předchází onkologickým neduhům, významně ukotvující činnost vitamínu života, tedy, vitamínu E. Zcela nezbytný pro tvorbu aktivního hormonu štítné žlázy, dále také plodnost, jak u muže tak ženy. Potraviny s příměsí selenu za předpokladu správně sestaveného jídelníčku, napomáhají předcházet infarktovému kolapsu. Mezi výtečné zdroje selenu řadíme hořčičné semínko, dále také cibuli, česnek a pažitku a v neposlední řadě pak para ořechy, kdy z jejich 6 kusů získáváme 100% denní dávku tohoto cenného minerálu.
Hořčičné semínko je silně zahřívající, dopřávejme si jej tedy spíše v zimě, případně, jsme-li studenější tělesné konstituce, dále, potřebujeme-li prohřát slezinu, jedno z center naší imunity. Na hořčici mysleme při grilování, neboť má ten dar eliminovat potenciálně rakovinotvorné látky, které vznikají díky tuku, který ukapává na horké uhlíky. Tyto látky se pak společně s kouřem dostávají zpětně do masa.
Pozor si dáme, trápí-li nás žaludeční obtíže, případná hypofunkce štítné žlázy, neboť hořčičné semínko řadíme na seznam tzv. strumigenních potravin, které z krve vychytávají hormony štítné žlázy. Zároveň, ač se to nezdá, semínko je dosti kalorické, kdy na 100 g připadne zhruba 500 kcal, 40 g tuku. 100 g semínka nejspíše nesníme, nicméně, u hořčice to pak již není mnohdy problém, navíc, připočteme-li další ne příliš užitečné složky, jako je kvasný ocet či cukr, který je běžnou součástí levnější hořčičné směsi. Jen pro zajímavost, jsme-li na redukční dietě, 40 g tuku je doporučená denní dávka tuku na den.
Osobně semínko přidávám do nejrůznějších zeleninových salátů, kdy jej nejprve namáčím, aby došlo k aktivaci enzymů. Posléze jej přimíchám k zelenině a jemně dochutím. Případně, chystám si svou vlastní hořčičnou omáčku s medem, recept mi dala před léty babička.
Domácí medová hořčice
- 100 g hořčičného semínka
- 100 g medu
- 2 polévkové lžíce vinného octa
Hořčičné semínko umeleme, případně rozdrtíme v hmoždíři, důležité je, aby výsledná směs měla co nejjemnější texturu. Ve vodní lázni zahřejeme med, po chvíli přidáváme hořčičný prášek a po malých dávkách ocet, nezapomeneme míchat. Výsledkem je krémová hořčice, hustějšího charakteru. Uchováváme ve sklenici v lednici.