Drobné plody ze zahrádky a lesa

Léto nám nabízí plnými hrstmi barevné plody, které můžeme nasbírat jak na našich zahrádkách, tak při procházce v lese. Říká se jim bobuloviny a lze s naprosto čistým svědomím prohlásit, že patří k tomu nejzdravějšímu z přírody. Řadíme k nim maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, jahody, angrešt, ale i moruši, rakytník, jostu, muchovník či aronii. Zkrátka jakékoli drobné ovoce.

Proč je jíst

Jak už napovídá syté zbarvení bobulovin, obsahují obrovské množství antioxidantů působících proti volným radikálům způsobujícím záněty v těle, pro které jsou řazeny k top 10 mezi ovocem. Obsahují samozřejmě i vitaminy a minerály – zejména vitamin C a K, mangan, hořčík, železo, vápník, draslík, křemík, dále vlákninu a minimum kalorií. Pomáhají snižovat hladinu LDL-cholesterolu, podporují krevní oběh a snižují krevní tlak, napomáhají hubnutí stimulací metabolismu, zlepšují kvalitu pokožky a tvorbu kolagenu.

Skladování a mražení

Drobné ovoce je dobré zkonzumovat čerstvé a co nejrychleji po sběru. V lednici je můžete neomyté uchovat pár dní, ale pozor na to, že velmi rychle plesniví. Pokud máte úrodu velkou, ovoce zamrazte nebo zavařte – konzervujte. Před zamražením je naskládejte na tác a předmrazte, až potom je přesypte do jednotlivých sáčků. Můžete je také prosypat cukrem, který bude sloužit jako konzervant.

Jak bobuloviny využít?

O kompotech a marmeládách asi není potřeba se detailně zmiňovat. Každá česká hospodyňka má své oblíbené recepty, které se v rodinách předávají po generace. Džemy se báječně hodí ke zvěřině nebo ke kozímu sýru a listovému salátu. Já vám dnes jen poradím, jak na jejich výrobu kapičku zdravěji s pomocí chia semínek. Můžete také zkusit udělat sirup. Dejte si bobuloviny k snídani do jogurtu, k lívancům a palačinkám nebo čokoládové pěně, ozdobte jimi pohár nebo cheesecake. Klasicky se přidávají na koláče, ale lze je použít třeba do velmi zajímavých omáček, k některým druhům masa, na jednohubky v kombinaci se sýry. V horku pak není nic lepšího než domácí nanuk, dřeň nebo zmrzlina, jejichž složení můžete tisíckrát obměnit a vždy potěší nejen vaše dítko.

Ostružiny obsahují hodně salicylátu, což je látka obsažená například v aspirinu, usnadňují tedy boj proti nákazám a podporují zdraví srdce. Pomáhají při dýchacích, menstruačních, trávicích problémech a údajně i brzdí množení karcinogenních buněk. Ostružinové listy jsou rovněž prospěšné,odvar z nich léčí průjem, hemoroidy, záněty v močovém a trávicím ústrojí, ale i v ústní dutině a krku, koupele jsou vhodné při řešení kožních problémů.

Rybíz asi všichni znáte bílý, červený a černý. Jeho konzumace podporuje trávení, imunitu, cévy i krvetvorbu, ale také krásu pleti. Čaj z listů rybízu pomáhá při trávicích potížích. Černý rybíz obsahuje až 3x více vitaminu C než bílý a červený. Existuje ještě kříženec rybízu a angreštu jménem josta, která je jako rybíz bez trnů, ale plody se velikostí blíží spíše angreštu, mají zajímavou sladkokyselou chuť.

Angreštu se pěstuje mnoho barevných variant, a na zahrádkách tak můžete najít angrešt s plody bílými, žlutými, zelenými i červenými. Kromě jiného je prospěšný ledvinám, protože má močopudné účinky, díky vysokému obsahu pektinu – rozpustné vlákniny, prospěje i vašemu trávení. V léčitelství se používá také čaj z listů, který má zklidňující a protizánětlivé účinky.

Maliny obsahují kyselinu salicylovou, která pomáhá snižovat horečku u dětí. Dále třísloviny s čisticím účinkem na střeva. Mají močopudné a žlučopudné účinky, proto jsou vhodné při některých onemocněních jater, ledvin či revmatismu. Už v tradiční čínské medicíně se používaly proti šerosleposti. Pro větší obsah zinku v semínkách mohou maliny pozitivně ovlivnit i naše libido.

Borůvky podobně jako brusinky bojují proti infekcím a zánětům močových cest, zmírňují menstruační bolesti a odpuzují střevní parazity. Také pomáhají zastavit průjem. Čaj z borůvkových listů je prý vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Můj pohled

Jelikož máme zahrádku, tak jsme samozřejmě pěstiteli bobulí. Už léta bojuji s maliníkem, který je neuvěřitelně rozpínavý, šílím z nadbytku červeného rybízu a nabízím samosběr všem sousedům, užíváme si ostružin, o borůvky se pereme a málokdy zbudou na kynuté knedlíky. Máme i zajímavější odrůdy jako tayberry (kříženec maliny a ostružiny) či muchovník. Zpracovávám je většinou přímo – do ranní kaše či jogurtu, na pudink a koláč, dělám marmelády a pak je rozdávám, protože je u nás nikdo nejí… Z rybízu už druhým rokem připravuji likér. Nejvíc ale u nás frčí zmrzliny, sorbety, nanuky, nebo jen obyčejná voda v karafě, ve které necháme louhovat drobné ovoce a bylinky, přidáme led a máme báječné letní osvěžení.

Zdroj: www.energy.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.