Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jak jednoduše ozvláštnit klasický zeleninový salát? Doslova bombou do míchaných salátů může být zapojení červené řepy – zcela prosté, po staletí známé zeleniny, kterou znovu začínáme objevovat a v našich jídelníčkách používat. Například moje babička s dědečkem obhospodařují úžasnou zahrádku, kde pěstují červenou řepu už léta letoucí, ale nikdy jsem ji na našem rodinném stole nezaznamenala. Proč mají lidé zažito, že zeleninový salát je hlavně o rajčatech, salátu, okurce a paprice? Zkusili jste si do něj někdy nakrájet syrovou červenou řepu? Pokud ne, tak je to nejen barevná pastva pro oči, ale řepa zcela rozbije známou chuť míchaného salátu a udělá z něj nevšední chuťový zážitek.
Červená řepa je další z řady surovin, která v sobě skrývá množství zdraví prospěšných pokladů. Ať už budete přidávat řepu do pokrmů nebo si z ní uděláte čerstvou šťávu, zkuste ji zařazovat nejen v období, kdy se necítíte fyzicky dobře, ale i jako preventivní opatření. Pojďme se podívat, v čem nám může konzumace červené řepy pomoci:
- čerstvá šťáva z řepy působí na střeva a pomáhá při zácpě
- řepa působí i na srdečně-cévní systém – pomáhá snižovat krevní tlak, pročišťuje krev, doporučuje se i při leukémii
- je vhodné ji podávat při rekonvalescenci, oslabení imunity či při virových infekcích
- má protirakovinné účinky díky obsaženému červenému barvivu
- je vhodná v období před otěhotněním a v prvním trimestru těhotenství díky obsahu kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu
a eliminaci vrozených vývojových vad - velmi zdraví příznivá je i při onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní nebo střev
a bezezbytkové dietě
Mám pro Vás ale ještě jeden tip, čeho si vážit na červené řepě. Neméně cenná je i její nať, která obsahuje taktéž karotenoidy, draslík, vitamín C a i železo, a tak ji můžete přidávat do polévek salátů či k masu. K tématu červené řepy Vám mimořádně prozradím recepty dva: na jednoduchý salát z červené řepy a cizrnovou pomazánku s červenou řepou.
Salát z červené řepy (2 porce):
- 300g syrové červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 150g sýru cottage
- sůl
- Moringa flakes
Řepu a česnek očistíme, oloupeme a nastrouháme (nebo nasekáme v mixéru), osolíme, smícháme s cottage sýrem a špetkou rozdrolených Moringa flakes.
Cizrnová pomazánka s červenou řepou (4 porce):
- 200g sterilované cizrny
- 150g vařené červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce bílého jogurtu
- stroužek česneku
- špetka římského kmínu, sůl, pepř
- hrst nasekané natě z řepy
Sterilovanou cizrnu scedíme, vložíme spolu s česnekem, olivovým olejem a červenou řepou do mixéru a rozmixujeme do hladké kaše. Dochutíme citrónovou šťávou, bílým jogurtem, solí, pepřem, římským kmínem a nasekanou řepnou natí.