
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Černucha setá (latinsky Nigella sativa) je léčivá rostlina z čeledi pryskyřník-ovité (Ranunculaceae). Lidově bývá označována jako černý kmín. Je to jednoletá bylina pocházející z oblasti jihozápadní Asie, odkud se rozšířila na Balkán, do Turecka a až do Indie (tam je asi nejoblíbenější). Je pěstována také u nás.
V tradičním léčitelství se hodně používá na řešení zdravotních problémů v oblasti trávicího traktu – proti nadýmání, na podporu činnosti žaludku, střev či jater a dokonce některé zdroje uvádějí i příznivé působení proti parazitům. Používá se také při obtížích při onemocnění horních cest, na zmírnění menstruačních bolestí, při snižování horečky či na zmírnění alergických reakcí. Jako rostlinná droga se v něm využívají semena (rozdrcená, rozemletá na prášek pro přípravu odvaru či nálevu). Tradiční léčitelé ze semen připravovali odvar z červeného vína.
Některé zdroje zmiňují, že má podobně ochranný účinek (hepatoprotektivní) jako ostropestřec mariánský. Močopudné působení semen též přispívá k detoxikaci našeho těla. Někdy bývá zevně používána v přírodním léčitelství při kožních nemocech, jako je ekzém, lupenka, ale také i mykózy. Pro zevní použití se zpracovává ve formě oleje nebo jako nálev ze semen. V Asii a na Balkáně se ze semen černuchy lisuje kvalitní aromatický olej. Semena černuchy seté se používají také jako koření v místních kuchyních.
Mají příjemnou vůni i chuť, kterou můžeme charakterizovat jako lehce pálivou. Používá se podobně jako černý pepř, navíc dokonce i do pečiva. Mezi nežádoucími účinky se někdy uvádějí bolesti hlavy. Černuchu setou by jako léčivou rostlinu neměly užívat těhotné a kojící ženy.