Přirozená ochrana střev

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V zažívacím traktu člověka (i celé řady dalších organismů) se přirozeně nacházejí symbiotické bakterie, které žijí s tělem hostitele ve vzájemně prospěšném vztahu. Tuto symbiózu může narušit řada příčin: infekce, užívání antibiotik, nevhodná skladba stravy, ozařování, nezdravý způsob života nebo změna prostředí a podnebí.

Pro znovunastolení zdravého prostředí ve střevě je třeba prospěšné bakterie tělu opět dodat. Vhodnou kombinaci mikroorganismů v dávce dostatečné pro kolonizaci střev obsahuje probiosan. V jedné kapsli je kromě sladkovodní řasy Chlorella pyrenoidosa a zásobní látky inulinu obsaženo půl miliardy živých bakterií Enterococcus faecium a Lactobacillus acidophilus.

Enterococcus faecium je bakterie, která vytváří ve střevech nepříznivé prostředí pro původce střevních onemocnění, brání jejich množení, a napomáhá tak snížení rizika vzniku průjmů a jiných střevních potíží, jako je nadýmání nebo pocit plnosti. Přítomnost bakterií Enterococcus faecium ve střevním traktu má nejenom celkově příznivý účinek na střeva, zejména po léčbě antibiotiky, ale zvyšuje také odolnost organismu proti onemocněním celého trávicího traktu. Enterococcus faecium se vyznačuje schopností přilnout ke střevní stěně a zabudovat se do kolonií užitečných střevních bakterií, čímž brání úniku bakterií ze střeva, a napomáhá tak obnovení rovnováhy ve střevní mikroflóře. Je velmi dobře snášen, a je proto vhodný i pro děti. Enterococcus faecium se mimo jiné používá i jako doplňková kultura při zrání sýrů čedarového typu.

Bakterie Lactobacillus acidophilus je velmi užitečná, protože pomáhá udržovat přirozenou střevní a poševní mikroflóru. Jejím užíváním se dá předcházet různým trávicím potížím, poševním infekcím i dalším onemocněním. Přirozeným zdrojem Lactobacillu jsou hlavně jogurty a jiné kysané výrobky, množství účinných živých bakterií však v jogurtech velmi kolísá a nejméně se jich vyskytuje ve výrobcích s prodlouženou trvanlivostí. Potravinové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus jsou proto jeho velmi vhodným alternativním zdrojem.

Lactobacillus acidophilus pomáhá nejen obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, ale jeho příznivý efekt se projeví i při infekci močových cest, vaginální kvasinkové infekci, syndromu dráždivého tračníku, ale i při zápachu z úst.

Lactobacillus acidophilus je nutno uchovávat v chladu. Na mráz, nebo naopak na vysoké teploty je tato bakterie velmi citlivá. Právě z důvodu nesprávného skladování se v některých kysaných výrobcích vyskytuje více mrtvých než živých bakterií. Lactobacillus acidophilus je také citlivý na vysoký obsah cukru, který jej bezpečně zahubí, což je také důvod, proč lidé holdující sladkostem mají často problémy s vyprazdňováním a bývají náchylnější k nemocem.