Známé i méně známé tipy na hubnutí

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Po vánočních a novoročních svátcích je téma hubnutí velmi frekventované. Řada z nás začne přemýšlet o tom, jak shodit nadměrné kilogramy. Inspirací bývá i novoroční předsevzetí. K dispozici je velké množství přírodních látek, které jsou obsaženy v různých doplňcích stravy. Některé z nich jsou známější (vláknina, karnitin, chróm, zelená káva a další), jiné jsou méně známé. Rád bych v tomto článku zmínil některé z druhé skupiny. Jsem si vědom, že takový výběr je věc subjektivní, někdo jiný je může považovat za široce známé.

Kyselina hydroxicitronová (Garcinia cambogia, garcínie kambodžská)

Zdroj této kyseliny, garcinie kambodžská (Garcinia cambogia), je keř rostoucí zejména v jihovýchodní Asii (známý také pod názvem tamarind malabarský). Jeho plod připomíná malou tykvičku. S oblibou je používán v mnohé tamější přírodní medicíně (včetně indické ajurvédy). Obsažená kyselina hydroxycitronová snižuje chuť k jídlu. Její efekt spočívá v napodobení činnosti kyseliny citrónové, která je významnou součástí Krebsova cyklu. Tento cyklus (též označovaný jako citrátový) je společnou metabolickou dráhou sacharidů, lipidů a proteinů. Krebsův cyklus je považován za největší zdroj energie v podobě produkce adenosintrifosfátu ATP pro organismus. Snížení chuti k jídlu je dáno jednak zvýšenou nabídkou volných mastných kyselin a rovněž stabilizací hladiny krevního cukru. Zvýšenou nabídkou mastných kyselin je předávána z krevního oběhu do srdce a kosterního svalstva, kde dochází k jejich k oxidaci. Proto je vhodné kombinovat její užívání s karnitinem, který je pomáhá organismu lépe zpracovat.

Souhrnně se dá říci, že inhibuje proces lipogeneze, snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin, zvyšuje produkci glykogenu v játrech, tlumí chuť k jídlu, zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze. Je oblíbená u kulturistů, protože redukcí tělesného tuku dochází k lepšímu tvarování svalstva (tzv. rýsování). Garcínie kambodžská se nesmí užívat v těhotenství, při žloutence a selhávání ledvin.

Pyruvát vápenatý

Pyruvát vápenatý je sůl kyseliny pyrohroznové. Přirozeně se vyskytuje v našem těle, vzniká rozpadem glukózy. Je součástí již zmíněného Krebsova cyklu. Studie ukázaly, že pyruvát je vhodným doplňkem pro podporu redukce tělesného tuku a zmenšuje jo-jo efekt. Je to dáno tím, že pyruvát vápenatý se v našem těle zapojuje do řady biochemických dějů, důležitá je přeměna tuku na energii pomocí oxidace. Vzniklá energie se dá využít při tělesném cvičení, což je při hubnutí velmi významné.

Dá se tedy charakterizovat tak, že se podílí na zrychlení metabolického obratu (metabolický obrat vystihuje, s jakou rychlostí vaše tělo spaluje kalorie). Důležité je rovněž, že při užívání pyruvátu dojde ke zvýšení odbourávání tuků bez odbourávání bílkovin, což je dosti výjimečné. Obvykle při odbourávání tuku dochází i ke snížení proteinů v těle, a tím ke ztrátě svalstva.

Konjugovaná kyselina linolová (CLA)

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) je, stejně jako pyruvát vápenatý, součástí lidského organismu. Je řazena do skupiny polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Vyskytuje se pouze v živočišných tucích (hovězím mase, skopovém mase či v mléčných výrobcích). Tato látka pomáhá, při současném intenzivním cvičení, odbourávat přebytečný tuk. Je to dáno tím, že snižuje potřebu přijímat nadměrné množství energie (tlumí pocit hladu) a zvyšuje rychlost metabolismu. Tak zamezuje odbourávání svalové tkáně (katabolismus) v důsledku sníženého přívodu energie.

Konjugovaná kyselina linolová působí tak, že přes enzym (tzv. hormon senzitivní lipázu) podporuje vyplavování tuků (mastných kyselin) z tukových buněk (adipocytů), přičemž současně tlumí lipoprotein lipázu, která tuk do tukových buněk ukládá. Právě z tohoto důvodu je vhodným doplňkem celkové léčby obezity, aterosklerózy a poruch tukového metabolismu.

Studie též prokázaly, že linolová kyselina může snižovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolů a zvyšovat výdej energie, kterou je však třeba spálit pohybem. Někteří odborníci se domnívají, že působí na celkovou regeneraci, růst svalové hmoty. Důležité je si ovšem uvědomit, že přírodní přípravky na podporu hubnutí, které často obsahují nenasycenou kyselinu linolovou (i jiné látky), je třeba užívat v souvislosti s fyzickým cvičením.

Synefrin

Synefrin je jednou z látek, vyskytujících se v oplodí rostliny Citrus aurantium. Citrus aurantium (pomerančovník hořký, dále známý jako kyselý či zelený pomeranč) je ovoce známé z tradiční čínské medicíny pod názvem zhi shi.

Synefrin je chemicky strukturou blízká alkaloidům a také adrenalinu a efedrinu. Má řadu účinků na lidský organismus, působí centrálně. Jedná se vlastně o přírodní náhražku klasické chemické látky efedrinu, která byla v minulosti používána pro tzv. spalování tuků. Efedrin není ovšem látkou legální (jako surovina je dostupná v přípravcích vyráběných v lékárně na lékařský předpis). Vyvolává závislost, má nežádoucí účinky a je zneužíván k výrobě tvrdých drog. Synefrin, na rozdíl od efedrinu, nemá jeho nežádoucí účinky. Působí selektivně, efedrin je neselektivní tj. působí na všechny tkáně, včetně tukových tkání a srdce se stejnou účinností a způsobuje tím nežádoucí vedlejší účinky.

Synefrin je používán při intenzivním fyzickém cvičení zejména k odbourávání tuků, snižování hmotnosti a energizaci organizmu (nejedná se na rozdíl od efedrinu o látku dopingového charakteru, jelikož byla vyjmuta z dopingové listiny). Synefrin tedy mobilizuje tukové zásoby a podporuje termogenezi. Zvyšuje metabolický obrat, aniž by měl negativní vliv na srdeční činnost či krevní tlak. Zrychluje metabolismus, což souvisí se zvýšeným spalováním energie (kalorií). Podporuje trojí mechanismus vedoucí k redukci tělesné hmotnosti – odbourávání lipidů (tuků), zvyšování energetického výdeje a eliminaci nadbytečné vody v organizmu. Je to dáno tím, že specificky stimuluje beta-3 receptory, čímž dochází k stimulaci lipidového metabolismu bez vedlejších účinků (tachykardií, nespavostí, které přináší stimulace beta1- a beta2-receptorů např. již zmíněným efedrinem). Často je v doplňcích stravy kombinován s karnitinem.

Kvercetin

Asi nejméně známou látkou z této skupiny je kvercetin. Kvercetin (též někdy uváděn quercetin) je přírodní látka ze skupiny flavonoidů. Obsahuje jej celá řada druhů zeleniny a ovoce. Nejvíce ho můžeme najít v kapustě, jablkách, cibuli, červeném vínu, zeleném či černém čaji, borůvkách nebo brokolici. Kvercetin je považován za jeden z nejsilnějších flavonoidů. Jako řada jiných flavonoidů je také antioxidantem. Pomáhá likvidovat volné radikály a bránit peroxidaci lipidů. Mezi nemoci, při kterých pomáhají, lze například zařadit záněty, kardiovaskulární onemocnění či virové nebo bakteriální infekce.

Po tento článek je ale důležité, že podle některých studií pomáhá zabraňovat vstřebávání sacharidů, což by mohlo mít příznivý efekt při hubnutí. Odborníci to vysvětlují tím, že kvercetin funguje jako inhibitor enzymu alfa-glukosidázy. Tento enzym, pokud mu v tom není zabráněno, katalyzuje poslední krok rozkladů sacharidů, po kterém dojde k jejich vstřebávání. Jestliže ho kvercetin zastaví, sacharidy se definitivně nerozloží, a tudíž se nemohou vstřebat a přestoupit do krevního oběhu.

Přírodních látek, které podporují tím či oním způsobem hubnutí, je jistě mnohem více. Těm dalším se zase mohu věnovat v dalších článcích. Vždy je zapotřebí mít na paměti, že samotné přírodní přípravky nestačí, vždy je jejich užívání nutné spojit s dietním a pohybovým režimem přiměřeným věku a zdravotnímu stavu tomu, kdo se rozhodne hubnout. A samozřejmě nakonec – vše se neobejde bez pevné vůle!