Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jednotlivá roční období korespondují s přirozenými potřebami lidského těla a nabízejí své prostředky přesně v tu chvíli, kdy jsou skutečně důležité. Jaro je obdobím žlučníku, jater a celkové očisty organismu. S teplými slunečními paprsky přichází i léčivá úroda. Stačí si jen utrhnout a připravit zdravý nápoj.
Pampelišková šťáva prospívá játrům
Nejlepší je nápoj z jarních křehkých listů a prvních květů. Čím je rostlina starší, tím bývá více hořká a tuhá. Stonek spolu s listy odřízněte těsně nad zemí u kořene, abyste získali i tu část nad kořenem, ze které se vyvíjejí listy a květ. Možná ji znáte pod pojmem srdíčko. Pampelišky obsahují vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík, vitamin A, skupinu B, C, chlorofyl a další tělu potřebné látky. Podle studií tato rostlina s přehledem konkuruje, co se týká obsahu minerálů, vitaminů a dalších živin, zelené listové zelenině, a přesto ji mnohdy považujeme jen za plevel.
Pampeliška neboli smetanka lékařská má pozitivní vliv na dobrou činnost jater. Tuto jarní šťávu by si měli dopřávat lidé s přetíženou činností jater a onemocněními, která s tímto orgánem úzce souvisí. Bývají to například časté bolesti hlavy, problémy s klouby, vysoký krevní tlak, problémy s očima, pocity stálé únavy atd. Rostlina má schopnost neutralizovat překyselené prostředí organismu, a napomáhá proto při léčbě virových a zánětlivých procesů v těle – od běžných oparů až po záněty kloubů.
Z pampelišek se kromě šťávy může vařit čaj či čerstvé listy přidávat do salátů. Sbírejte však jen pampelišky, u kterých máte jistotu, že neprošly chemickým postřikem, nejsou pod vlivem výfukových plynů nebo jiných zdraví škodlivých látek. Lidé s „citlivým“ zažíváním mohou pampeliškovou šťávu naředit šťávou mrkvovou. Pití takového nápoje, stačí několik doušků denně, by vám mělo, kromě regenerace jater a minimálně zlepšení stavu přidružených nemocí, přinést více životní energie a vitality.
Kopřivy čistí krev
Stejně jako pampeliška, obsahuje kopřiva důležité minerály – vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, hořčík, selen – a vitaminy – A, C, bioflavonoidy, chlorofyl a další. Kopřiva má blahodárné účinky na krev – čistí ji, podporuje tvorbu červených krvinek, má proti-krvácivý efekt, zlepšuje činnost krevního oběhu. Dále má močopudné účinky. Odbourává z organismu kyselinu močovou a tím prospívá při takových onemocněních, jako je dna či artritida. Kopřiva napomáhá dobrému trávení a snižuje hladinu krevního cukru – pití kopřivové šťávy je tedy velmi vhodné pro diabetiky. Posiluje vlasy a působí proti jejich vypadávání. Výsledkem čištění krve je „vyčištění“ pleti, zlepšení stavu akné, ekzémů apod. Kvalita krve má také přímou souvislost se zdravím jater.
Kopřivy trhejte nejlépe v rukavicích, abyste se o listy nepopálili. Šťávu z kopřivy se doporučuje pít v jedné dávce jen malé množství. Můžete si z ní připravit také léčebné obklady – na krvácející ránu, při žilních problémech, na bolestivé revmatické klouby apod. Čerstvé kopřivy se dají hojně přidávat do jarních salátů, nádivek, polévky nebo si udělat kopřivový špenát. Při revmatických bolestech prý pomáhá šlehání kopřivovými listy.
Ředkvičková šťáva upravuje zažívání
Ředkvičky mají pozitivní vliv na činnost štítné žlázy. Napomáhají odbourávat tuk z jater, podporují správnou funkci žlučníku a dobré trávení. Jestliže sníte pár ředkviček půl hodiny před jídlem, podpoříte tím stimulaci žaludeční kyseliny a povzbudíte chuť. Ředkvičky ničí bakterie a plísně na sliznici ústní dutiny, žaludku a střev, tím také napomáhají při střevních obtížích (zácpa, průjem, nadýmání apod.). Jsou bohaté na vlákninu – podporují dostatečnou peristaltiku střev. Uvolňují hleny v nose a nosohltanu. Jsou též, jako předchozí rostliny, močopudné. Jde o ideální zeleninu redukčních diet, protože ředkvičky jsou nízkokalorické. Obsahují vitamin C, kyselinu listovou, selen, síru, železo, draslík, hořčík, vápník a další látky.
Doporučuje se pít jen malé množství ředkvičkové šťávy a zároveň ji naředit jinou zeleninovou šťávou (například mrkvovou), aby ji zažívací ústrojí lépe přijalo. Případně můžete v rámci prevence proti bakteriím a virům sníst každý den několik čerstvých ředkviček. Kromě konzumace za-syrova a pití šťáv se mohou ředkvičky tepelně upravovat. Chutnají dobře v polévce, pečené či dušené s jinou zeleninou. Chcete-li ředkvičky konzumovat pravidelně, opatřete si bioředkvičky, aby nebyly kontaminovány dusičnany z hnojiv.
Zelená petrželka zabraňuje alergiím
Obsahuje vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, hořčík, vitamin A, C a další. Vzhledem k vysokému obsahu minerálních solí přeměňuje petrželka kyselé krevní prostředí (dobře se v něm daří choroboplodným zárodkům) na zásadité (zdraví prospěšné). Podle přírodní medicíny obsahuje tato rostlinka kombinaci léčivých látek, které prospívají při projevu různých typů alergií. Ve zvýšené míře se doporučuje konzumovat také při celulitidě a problematické pokožce. Je však třeba petržel (lze přidávat hojně do salátů, omelet, polévek) či petrželovou šťávu užívat pravidelně a většinou dlouhodobě. Především se však řiďte svou chutí a pocity.