Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Dnes jsem pro vás připravila rychlé recepty a zakomponovala některé jarní suroviny jako baby cuketka, jarní cibulka a bylinky. Dezert vám i dětem osladí a vykouzlí úsměv během vašich dnů doma .
Pórková polévka s cuketou a cizrnové krutony
Ingredience:
- Menší pórek
- Baby cuketa střední nebo 2 menší
- 2 střední brambory
- Kousek červené papriky
- Baby karotky
- Olivovy olej
- Mecheta polevkové koření s Irským mechem
- Výhonky hrášku či vojtěšky
- Plechovka cizrny
- Rozmarýn
- Sladká paprika
- Sůl, pepř
Postup:
Cizrnu zbavíme vody a dáme do pečící misky, pokapeme olejem, přidáme snítku rozmarýnu, trochu sladké papriky a důkladně promícháme. Můžete i přidat chilli či jiné koření dle vlastních chutí. Pečeme na 200 stupňů cca 20 min do křupava. Lze pak podávat s polévkou nebo do salátu či k vínu.
Polévku připravíme ve středním hrnci. Pórek na kolečka nakrájený orestujeme na mírném ohni na oleji , pak přidáme na kostky nakrájené brambory a trochu rozmarýnu a zalijeme horkou vodou. Přidáme trochu soli a Mechetu a vaříme cca 5 minut, pak přidáme na kostky nakrájenou cuketu a karotky a ještě 5 minut povaříme. Ke konci přidáme na jemné kostky papriku.
Polévku podáváme s krutony a ozdobíme výhonky a dle chuti dochutíme. Pro děti můžete polévku rozmixovat v mixéru na jemno a podávat s krutonky.
Slaný koláč s cuketou a žampiony
Ingredience:
- Listové těsto
- Jarní cibulka
- 1 střední cuketa
- Hrst žampionů
- Hrst sušených rajčat
- Tymián
- 1 vegan zakyslá smetana nebo krém
- 3 PL lžíce gelu z Irského mechu nebo 3 vejce od šťastných slepiček
- Vegan sýr (nebo parmazán a mozzarella)
- Sůl s Irským mechem
- Lahůdkové droždí
- Olivovy olej
Postup:
Listové těsto dejte do pečící formy. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Na pánvičce na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibulku, žampiony a ke konci přidejte sušená rajčátka, tymián, sůl a pepř. Směs pak dejte na těsto ve formě.
Škrabkou na zeleninu vytvořte dlouhé plátky z cukety. Plátky vyrovnejte na koláč.
V hrnečku rozmíchejte smetanu, Irský mech (nebo vajíčka), lahůdkové droždí, sůl s Irským mechem, pepř a směsí polijte zeleninu. Posypejte tymiánem, sýrem a kousky mozzarelly a dejte do trouby.
Pečte do zlatova a podávejte s čerstvým salátem.
Medový dezert ve sklenici
Ingredience:
1.Vrtsva
- 5 velkých datlí MEDJOOL
- 2 lžíce mletých (nasekaných) nepasterovaných mandlí
- 1 lžíce nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 lžička mleté kávy
- špetka himálajské soli
Datle vypeckujeme a nasekáme na jemno. Vše smícháme rukama na drobenkovou hmotu a dáme na dno skleniček.
2.Vrstva krémová
- 100g kešu (předem namočit) , lze nahradit tvarohem nebo kosovým jogurtem
- 1/2 banánu
- 2 polévkové lžíce gelu z Irského mechu (instrukce na balení)
- šťáva z 1 citronu
- med
Vše rozmixujeme na krémovou konzistenci, pokud použijete kešu, tak přidejte trochu vody. Zbytek banánu nakrájejte na kolečka a proložte jimi krémovou vrstvu.
Na ozdobu můžete použít zbytek ořechů a rozmíchejte med s kakaovým práškem a polijte .
Dobrou chuť!