Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Ředkvičková pomazánka s mátou a avokádem
INGREDIENCE:
- svazek čerstvých ředkviček (nasekat v mixéru nebo na hrubo nastrouhat)
- 1 zralé avokádo
- kousek zelené natě jarní cibulky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička lahůdkového droždí
- několik lístků máty na jemno nasekat
- vegan zakyslá smetana nebo jeden vegan neslazený jogurt
- sůl, pepř na dochucení
POSTUP:
Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte nastrouhané ředkvičky a zbytek ingrediencí, dochuťte a podávejte na svém oblíbeném pečivu nebo kouskách kedlubny či okurky.
Brokolicovo-mrkvové koule
INGREDIENCE:
- 1/2 menší brokolice
- 2 mrkve očistit
- jarní cibulka
- česnek
- bylinky ze zahrádky dle chuti
- hrneček cizrnové mouky
- olej
- sůl s Irský mechem
- kukuřičnou strouhanku
- salátek
POSTUP:
Zeleninu nasekáme na jemno v mixéru nebo nožem, přídáme bylinky, cizrnovou mouku a dle potřeby i trochu vody, aby se vše lépe spojilo. Vytvoříme hmotu, která se krásně pojí a tvoříme větší koule, které obalujeme v kukuřičné strouhance.
Koule dáme do pečící misky nebo na plech a pokapeme olejem. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 40 min dozlatova.
Podáváme s čerstvým salátkem, humusem či kešu dipem. Jsou lahodné a svěží.
Jáhlový dezert
INGREDIENCE:
250 g jáhly (předem uvařit)
2 jablka
1 hruška
hrst bio strouhaného kokosu
bio skořice
kokosový cukr
hrst bio ořechů a bio semínek (co dům dal: např. vlašské, slunečnicové, mandle)
150 ml rostlinného mléka nebo vody
2 PL gelu z Irského mechu nebo domácí vajíčko nebo 2 lžičky Odsolený prášek z Irského mechu
POSTUP:
Připravte si gel z Irského mechu (mořská řasa – dokonalé pojivo a alternativa kolagenu) dle návodu na etiketě. Irský mech několikrát dobře propláchneme, namočíme na 15 minut do vlahé vody a znovu propláchneme. Rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru na jemný gel s trochou vody. Nebo si připravte Odsolený prášek z Irského mechu, který jen namočíte do teplé vody a necháte nabobtnat cca 20 minut.
Jáhly uvařte a dejte do zapékací misky. Přidejte pokrájené ovoce, kokos, ořechy, cukr a skořici a promíchejte.
V hrnečku rozmíchejte v rostlinném mléce nebo vodě gel z Irského mechu (nebo předem ve vodě nabobtnalý Odsolený prášek z Irského mechu) nebo s vajíčkem a zalijte tím jáhly.
Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Podávat můžete s čokoládou, zmrzlinou či pyré z ovoce.
Dobrou chuť!