Zdravé Vaření s Květou Vondrákovou 3.díl

zdravé vaření e1586416824255

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Karanténa nám pomáhá se dostat více sami k sobě a blíž k přírodě. Vše nás nutí se stravovat zdravěji a opravdu dbát o své zdraví. Spousta z vás začíná s detoxem, tak jsem pro vás dnes připravila něco více zdravého a využila jsem i dary naší přírody. Rána jsou úžasná začít s čerstvě odšťavněnou šťávou a mám pro vás hned dva lahodné recepty 🙂

Ranní Fresh

  • Jablko
  • Pomeranč
  • Kiwi
  • Máta

Přidat můžete i čerstvý zázvor pro lepší nakopnutí organismu po ránu. Vše odšťavníme a vychutnáme. Pokud si šťávy uděláte více, skvělé je si ji dát do skleněných lahví a uchovat v lednici a můžete tak popíjet celé dopoledne.

TIP: Pro přísun více živin můžete přidat i 1 lžičku odsoleného prášku z Irského mechu.

 

K obědu si pak dopřejte lehký salátek s pampeliškami, sedmikrásky a bršlicí, vše co vám příroda nabízí. Pokud chcete svůj den pokračovat na šťávách, pak mohu skvěle doporučit tuto další lahodnou šťávu.

 

Obědový Fresh

  • Jablko
  • Červená řepa
  • Mrkev
  • Řapíkatý celer
  • Citron

Pokud jste odvážní, můžete přidat listy bršlice, pampelišky či špenátu a tím dodat tělu více očistného džusu. Citron velmi dobře harmonizuje zemitou chuť řepy a mrkve a jablko příjemně dosladí. Pokud máte rádi šťávy více sladké, pak přidejte více jablek. Tuto šťávu si pak můžete dopřát po zbytek dne. Pokud ale chcete začít plně se Šťávovým detoxem, pak doporučuji si o tom vše důkladně předem prostudovat nebo probrat s odborníkem, kterým vám se vším poradí.

A jako další jsem si pro vás  připravila něco  z darů naší kvetoucí  přírody 🙂

 

Domácí sirup a med z pampelišek a sedmikrásek

 Ingredience:

  • cca 150 květů pampelišek
  • cca 200 květů sedmikrásek
  • 2 bio citrony
  • Kokosový nebo třtinový cukr  (200-500g)
  • Šafrán
  • Irský mech čerstvý nebo Odsolený prášek z Irského mechu
  • Převařená voda

Postup:

Pampelišky a sedmikrásky, pouze květy, opláchneme a dáme do velké zavařovací sklenice . Proložíme kolečky citronu. Vše pak zalijeme převařenou a vychladlou vodou a necháme odpočívat aspoň 24 hodin.

Poté směs slijeme a zbytek šťávy vymačkáme z květu a nalijeme do rendlíku. Na mírném ohni povaříme s cukrem. Množství cukru volíme dle vlastní chuti. Přidáme zároveň trochu šafránu a necháme provonět. Pokud chcete mít sirup, pak sirup slijeme do dobře vymyté láhve horkou vodou a necháme vychladnout.

Pokud si chcete vyrobit svůj med nebo džem, pak přidáme 1 čajovou lžičku Odsoleného prášku z Irského mechu nebo 1 pl lžíci gelu z Irského mechu a necháme dalších cca 5 min na mírném ohni povařit a směs necháme postupně zhoustnout. Nalijeme do menších (horkou vodou spařených) sklenic na med či džem , uzavřeme a necháme vychladnout. Doporučuji vše uchovat v chladu.

Tento sirup či med je skvělý na léčení dýchacích cest , odhleňuje, pomáhá při léčbě a očistě ledvin, jater a sleziny.

A na závěr trochu netradiční  Kadeřávkové chipsy 🙂

 

RAW kadeřávkové chipsy

Ingredience:

  • 2-3 bio nebo domácí kadeřávky (cca 1/2 velké misky)
  • Himálajská sůl s Irským mechem (4-5 lžiček)
  • Voda
  • Mletý muškátový oříšek (3-6 lžiček)

Postup:

Kadeřávek otrháme do větší mísy (jenom listy, bez stonků). Lístky nemusí být moc malé, sušením se hodně scvrknou. Otrhaný kadeřávek zalijeme vodou, až je celý ponořený a přidáme sůl a muškátový oříšek. Promícháme a necháme louhovat asi 1 hodinu i déle. Poté kadeřávek slijeme a necháme okapat. Dáme na sušící pláty a sušíme zcela do křupava. Kadeřávek by měl být skutečně prosušený a křupavý, jinak to není ono. Zabere to asi 4-8 hodin (podle šťavnatosti kadeřávku).

Po usušení jej můžete ještě dle chuti dosolit, možno i přidat chilli nebo jej zkusit i marinovat v kešu majonéze, i to je velká lahoda 🙂