Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Může být vůbec cukroví zdravé a může pak vůbec takové cukroví stále ještě chutnat? Garantuji, že ano. Většina českého vánočního cukroví je postavena na pšeničné mouce, másle, cukru či hořké čokoládě. Smísíme-li tyto ingredience, vzniká tradiční těsto, ze kterého tvoříme, pečeme, slepujeme marmeládou, zdobíme cukrovými polevami, vystavujeme na odiv po celé vánoční svátky. Vím, cukroví jednoduše k Vánocům patří, ani já, jakožto zastánce zdravějšího stravování, si to bez něj představit nedovedu, nicméně, dobrůtky výše zmíněné nám spíše berou, nežli dávají. A pokud dávají, tak pouze jediné a to kila navíc.
Typické vánoční cukrovinky vykazují vyšší glykemický index, který vychyluje hladinu krevního cukru a vyčerpává játra, především pak slinivku břišní. Cukr a tuk pak mimo jiné, zaměstnávají také žlučník a opět ta stará dobrá játra, která zajišťují desítky životně nezbytných funkcí. Přemíra bramborového salátu, který dojídáme ještě pár dní po štědrovečerní hostině, smažený kapr, nejrůznější cukrové laskominy, no není divu, že pak většina z nás ulehá s trávicími těžkostmi.
Samozřejmě, hmmm, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka plněná domácí babiččinou marmeládou, voňavé kořeněné pracny, medové perníčky s rumovou příchutí. Také já mám své favority, také já se někdy neudržím, a proto peču-li, snažím se o co nejschůdnější receptury. Klasickou pšeničnou mouku vyměním za mouku špaldovou, která vykazuje nižší glykemický index, vyšší množství vlákniny, minerálních látek, navíc voní a chutná po oříšcích.
Čím nahradit cukr?
Zvolíme-li med, tato alternativa zdá se býti schůdnější, nicméně, vystavíme-li zlatavou tekutinu vyšším teplotám, ztrácí všechny své léčivé síly a zároveň se stává toxickou. Ve výsledku si tedy moc nepomůžeme. Navíc, co se sacharidů týká, jedna polévková lžíce medu je na tom podobně jako stejné množství práškového cukru, případně cukru třtinového. Moderní stévie těsto spíše pokazí, osobně z ní nepeču ráda, ačkoli, u diabetického mlsouna může jemně pomoci. Za dobrou alternativu pokládám fermentované slady, jako je například ten z ječmene, dále pak melasu, kokosový sirup, které cukroví propůjčí jemný karamelový nádech. Je-li možné, dosladím těsto zralým rozmixovaným banánem.
Pokud budete letos péci, zkuste množství přidaného cukru snížit o jednu čtvrtinu. Uvidíte, třeba vás nakonec mile překvapí, kolik sladkosti si cukroví stále uchovává.
Namísto margarínu pak používejme máslo, případně kokosový olej, se kterým osobně velmi ráda pracuji. Využijme vanilky, perníkového koření, skořice, anýzu, kardamomu, chemicky neošetřené pomerančové kůry. Vůní tak naplníme každý kout.
Co dělat, chceme-li to letos zkusit jinak?
Mé cukroví stavím na sušeném ovoci, jako jsou datle, fíky, rozinky, brusinky, meruňky, švestky, dále pak ořechy, z nich zmiňme například ty vlašské, lískové, mandle, kešu, dále pak kakaové máslo, kakao či karobový prášek, ovesné vločky, kokos a nejrůznější koření. Žádná mouka, žádný lepek (využívám anglické odrůdy ovsa), máslo či margarín, nic takového. A přesto je cukroví voňavé, chutné a lákavě vyhlížející. Jak na to? Před pár lety jsem si na vlastní kůži vyzkoušela stravu na principech RAW. To znamená, stravu připravovanou do 42 °C. To, čemu se postupem času moje srdce vzdálilo, jsem nechala na cestě pro druhé, to, co však bylo srdci blízké, se mnou již zůstalo. A tak, již po dobu šesti let, zdobím náš vánoční stůl nejrůznějšími brusinkovými srdíčky, datlovými kuličkami, fíkovými taštičkami… a ruku na to stejné srdce, po tomto cukroví se jenom zapráší.
Vše, co potřebujeme, čítá pár ingrediencí, které jsem zmínila výše. Výborné jsou datle, které nahrazují máslo, neboť pojí jednotlivé suroviny k sobě. Dále, k zahození nebude ani výkonnější mixér, který jednotlivé krásně rozmělní a posléze opět pospojuje k sobě, v nejrůznější voňavé a lákavě vyhlížející variace. No a tu trošku času, abychom mohli modelovat a ochutnávat a vymýšlet, neboť pravidla určujeme jenom my samotní. Výhodou tohoto zdravého cukroví bude jeho bezlepkový ráz, díky oříškovým kombinacím také jemně nižší glykemický index, který po každém ochutnaném kousku navozuje pocit spokojenosti. Cukroví tedy sníme podstatně méně. Samozřejmě, i zde nacházíme velkou spoustu ovocného cukru, v ořeších pak tuk, nicméně, chceme-li to na Vánoce zkusit ještě více zdravěji, půstujme 🙂 Níže předkládám pět ověřených receptur, bez kterých si Vánoce již nedovedu představit. |
Brusinková srdíčka
- 150 g brusinek
- 30 g ovesných vloček
- 100 g kokosu
- 5 g strouhané pomerančové kůry
Brusinky umixujeme s ovesnými vločkami, kokosem a chemicky neošetřenou pomerančovou kůrou. Směs musí lepit, pokud se tak neděje, přidáme ještě trošku brusinek. Z těsta vykrajujeme srdíčka, která lze posypat bílým sezamovým semínkem a polít doma uchystanou čokoládou.
RAW čokoláda
Kakaové máslo rozmixujeme na prášek a ve vodní lázni rozehřejeme (do 42 °C), jakmile je tekuté, přidáme banán, kakao, med a mixujeme. Pokud nám nezáleží na enzymech a namísto medu použijeme jiné sladidlo, lze prohřát i na vyšší teplotu. Čokoládou lze pak plnit cukrářské košíčky společně se sušeným ovocem a ořechy.
Datlové koláčky
- 150 g datlí
- 120 g vlašských ořechů
- 3 polévková lžíce kakaa
- vlašské ořechy na ozdobu
Datle rozmixujeme s vlašskými ořechy a kakaem na lepkavou směs. Formujeme kuličky, do každé z nich zatlačíme půlku vlašského ořechu a vytvoříme koláčky.
Kešu pralinky
Kešu oříšky rozmixujeme na prášek, mezitím rozehříváme kakaové máslo, které následně mixujeme s kešu, medem, citrónovou šťávou a kůrou. Směsí plníme cukrářské košíčky a necháme vychladit.
Fíkové polštářky (mé nejoblíbenější)
- 1/2 hrnečku ovesných vloček
- 1/2 hrnečku kokosu
- 3/4 hrnečku datlí
- skořice + pomerančová kůra
- Náplň: 1 hrneček fíků + pomerančová kůra
Ovesné vločky umixujeme na mouku, přidáme kokos, datle, kůru a skořici a ještě chvíli mixujeme. Výsledné těsto musí být vláčné, budeme jej válet na placku. Z té se snažme vytvarovat obdélník. Fíky namočíme do vroucí vody a necháme na chvíli změknout. Posléze je mixujeme s kůrou. Tuto směs nanášíme na vyválený obdélník, který přehneme, aby nám směs nevytekla. Krájíme na podélné polštářky. Můžeme namočit do čokolády.
Nechť jsou naše Vánoce krásné, plné klidu a lásky …