YUZU sedmkrát jinak

Yuzu nanuky 2 e1625720778781

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Domácí yuzu zmrzlina 

Ingredience:  

  • 4 lžíce YUZU 
  • 100 g nízkotučného tvarohu (lze použít také rostlinnou variantu) 
  • 100 g smetany ke šlehání (lze použít také rostlinnou variantu) 
  • Formičky na nanuky 

Postup:  

  1. Smetanu ušleháme, poté přidáme tvaroh s yuzu a dáme do mrazáku. Nechte si chutnat! 

Kuřecí paličky v yuzu marinádě 

Ingredience na 1 kg kuřecích paliček: 

  • 5 lžic yuzu,  
  • 2 lžíce sójové omáčky, 
  • Chilli podle chuti 

Postup:  

  1. Nejprve si připravíme marinádu, kdy smícháme 5 lžic Yuzu a 2 lžíce sójové omáčky a pořádně promícháme  
  1. Poté vložíme paličky do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce 
  1. Paličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°C 40 až 60 min. 
  1. Zhruba po 10 minutách paličky otáčejte, aby se vám nepřipálily  

TIP: Kdo má rád pálivější jídla, může do marinády přidat chilli podle chuti.  

Krkovice v yuzunádě  

Ingredience: 

  • 4 plátky vepřové krkovice  
  • 1 ks cibule  
  • 4 stroužky česneku 
  • 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice  
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1-2 lžíce Yuzu  
  • 250 ml černého piva 
  • sůl 
  • pepř 

Postup: 

  1. Nejprve připravíme marinádu. Smícháme hořčici, yuzu a olej. Poté si nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a nasypeme na dno pekáče. 
  1. Maso si osolíme, opepříme a potřeme připravenou marinádou. Takto připravené maso vložíme do pekáče a podlijeme pivem. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C 
  1. Dle potřeby maso podléváme a alespoň jednou za dobu pečení obrátíme, aby se chuť yuzu směsi dostala i do výpeku. 
  1. Po 45 minutách poklici sundáme a maso necháme dopéct.  
  1. Podáváme se salátkem nebo čerstvou bagetkou  

Zálivka na salát s yuzu-hořčice 

Ingredience: 

  • 1 lžíce yuzu 
  • 1 lžíce hrubozrnná hořčice 
  • 1 lžíce olivový olej 

Postup: 

  1. Smíchejte všechny ingredience a nalijte na salát z oblíbené zeleniny.  

TIP: vyzkoušejte salát s yuzu zálivkou a grilovaným sýrem!  

Zálivka na salát yuzu-limetka 

Ingredience: 

  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíe yuzu 
  • 1 lžička soli 
  • ½ lžičky pepře 
  • 4 lžíce limetkové šťávy 

Postup: 

  1. Smíchejte všechny ingredience a nalijte na salát z oblíbené zeleniny.  

TIP: vyzkoušejte salát s yuzu zálivkou a grilovaným sýrem!  

Jogurtový yuzu chlebíček 

Pro přípravu budeš potřebovat: 

  • 150 g HL mouky 
  • 50 g ovesné mouky (nebo rozemletých ovesných vloček) 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • ¼ lžičky soli 
  • 45 ml kokosového (nebo jiného) oleje 
  • 65 g třtinového cukru 
  • 3 velká vejce 
  • 165 g bílého jogurtu 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 130 g yuzu 

Postup: 

  1. Formu na chleba vymažeme kokosovým nebo jiným olejem a vysypeme moukou. 
  1. Smícháme všechny ingredience a vložíme do vymazané formy.  
  1. Troubu předehřejeme na 160 °C a pečeme 40-60 minut.  

TIP: Ozdob chlebíček trochou yuzu a jahodami, výsledná chuť je fantastická!  

Yuzu limonáda 

Ingredience: 

  • 300 ml vody 
  • 40 g yuzu (1 plná lžíce) 
  • led 

Postup: 

  1. Do skleničky nalijeme trochu studené vody. 
  1. Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vodě. 
  1. Naplníme sklenici až po okraj ledem a dolijeme vodou.  

TIP: 

Chutná výborně s perlivou vodou a lístky máty!