Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Domácí yuzu zmrzlina
Ingredience:
- 4 lžíce YUZU
- 100 g nízkotučného tvarohu (lze použít také rostlinnou variantu)
- 100 g smetany ke šlehání (lze použít také rostlinnou variantu)
- Formičky na nanuky
Postup:
- Smetanu ušleháme, poté přidáme tvaroh s yuzu a dáme do mrazáku. Nechte si chutnat!
Kuřecí paličky v yuzu marinádě
Ingredience na 1 kg kuřecích paliček:
- 5 lžic yuzu,
- 2 lžíce sójové omáčky,
- Chilli podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme marinádu, kdy smícháme 5 lžic Yuzu a 2 lžíce sójové omáčky a pořádně promícháme
- Poté vložíme paličky do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce
- Paličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180°C 40 až 60 min.
- Zhruba po 10 minutách paličky otáčejte, aby se vám nepřipálily
TIP: Kdo má rád pálivější jídla, může do marinády přidat chilli podle chuti.
Krkovice v yuzunádě
Ingredience:
- 4 plátky vepřové krkovice
- 1 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce Yuzu
- 250 ml černého piva
- sůl
- pepř
Postup:
- Nejprve připravíme marinádu. Smícháme hořčici, yuzu a olej. Poté si nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a nasypeme na dno pekáče.
- Maso si osolíme, opepříme a potřeme připravenou marinádou. Takto připravené maso vložíme do pekáče a podlijeme pivem. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C
- Dle potřeby maso podléváme a alespoň jednou za dobu pečení obrátíme, aby se chuť yuzu směsi dostala i do výpeku.
- Po 45 minutách poklici sundáme a maso necháme dopéct.
- Podáváme se salátkem nebo čerstvou bagetkou
Zálivka na salát s yuzu-hořčice
Ingredience:
- 1 lžíce yuzu
- 1 lžíce hrubozrnná hořčice
- 1 lžíce olivový olej
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience a nalijte na salát z oblíbené zeleniny.
TIP: vyzkoušejte salát s yuzu zálivkou a grilovaným sýrem!
Zálivka na salát yuzu-limetka
Ingredience:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíe yuzu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 4 lžíce limetkové šťávy
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience a nalijte na salát z oblíbené zeleniny.
TIP: vyzkoušejte salát s yuzu zálivkou a grilovaným sýrem!
Jogurtový yuzu chlebíček
Pro přípravu budeš potřebovat:
- 150 g HL mouky
- 50 g ovesné mouky (nebo rozemletých ovesných vloček)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 45 ml kokosového (nebo jiného) oleje
- 65 g třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 165 g bílého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 130 g yuzu
Postup:
- Formu na chleba vymažeme kokosovým nebo jiným olejem a vysypeme moukou.
- Smícháme všechny ingredience a vložíme do vymazané formy.
- Troubu předehřejeme na 160 °C a pečeme 40-60 minut.
TIP: Ozdob chlebíček trochou yuzu a jahodami, výsledná chuť je fantastická!
Yuzu limonáda
Ingredience:
- 300 ml vody
- 40 g yuzu (1 plná lžíce)
- led
Postup:
- Do skleničky nalijeme trochu studené vody.
- Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vodě.
- Naplníme sklenici až po okraj ledem a dolijeme vodou.
TIP:
Chutná výborně s perlivou vodou a lístky máty!