Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pozornost vědců se soustředí do existence a role mastných kyselin a fosfolipidů. Mastné kyseliny existují s různým prostorovým uspořádáním, jsou to karboxylové kyseliny se 4 až 26 uhlíky, které jsou spojeny jednoduchou nebo dvojnou vazbou. Prospěšné je uspořádaní cis, typické pro většinu nenasycených mastných kyselin (MK), kdežto uspořádání trans nejsou pro zdraví prospěšná.
Takže mastné kyseliny máme nasycené, mono-nenasycené a poly-nenasycené. Již uvedená konfigurace cis je důležitá pro uspořádání lipidů v buněčných membránách. MK s dvojitými vazbami v cis konfiguraci dávají větší prostor, a tím umožňují membránám snadnou propustnost. Taková membrána je více tekutá, elastická a propustná pro živiny.
A naopak, čím více nasycených tuků je přítomno v buněčné membráně, tím je membrána tužší, méně tekutá, méně propustná.
Buněčná membrána
Složení a celková struktura buněčné membrány jsou rozhodující pro zdraví buněk, a tudíž pro celé tělo. Na jednu stranu musí být membrána dostatečně pevná, aby poskytovala robustní buněčnou architekturu, na druhou stranu stejná membrána musí být dostatečně propustná, aby se živiny mohly dostat dovnitř a odpadní produkty se uvnitř buněk nehromadily a mohly vyjít ven. Díky tekutosti pak buněčné receptory mohou volně „proplouvat“ v její lipidové dvojvrstvě, kde plní funkci určitých záchytných míst pro hormony a další bioaktivní živiny, které mají přímý vliv na životnost buněk. Máme jich v těle biliony. Každá je chráněna buněčnou (cytoplazmatickou) membránou, tvořenou dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny).
Správný poměr
Pokud nemá buněčná membrána správný poměr esenciálních omega 6: omega 3 MK, narušuje to správnou funkci buňky. Žel, statistiky ukazují, že tento poměr je u mnoha lidí hrubě porušen a několikanásobně převyšuje omega 6 ku omega 3 MK. Je to logické vysvětlení pro pochopení mechanismu uvedených nemocí a ukazuje nám cestu, jak se jim aktivně bránit. Vyšší zastoupení omega 3 mastných kyselin v buněčné membráně umožňuje lepší propustnost živin a lepší látkovou výměnu. Jinými slovy, buňky jsou životaschopnější.
Pokud tedy máte uvedené choroby, lze si představit, že vaše strava nepřispívá k dobré propustnosti a vstřebatelnosti hormonů a živin: kyslíku, glukózy, vitaminů, minerálů. Následuje nedostatečná látková výměna na buněčné úrovni a také špatná detoxikace. Celkově vzniká v těle tzv. pro-zánětlivé prostředí.
Je to na každém jedinci, zda dokáže udělat individuální změnu ve stravování a životním stylu.
Na nové trendy v řešení chronických nemocí ukázal
MUDr. P. Šácha