Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Vyladili jsme recepturu na cheesecake, který má k originálu tak blízko, jak jen je to ve veganské verzi možné. O ztuhnutí náplně se tu postará agar, čistě veganská želatina.
Ingredience
- 100 g sušenek
- 45 g kokosového oleje
- 40 g třtinového cukru
- 600 g kokosového krému – na náplň
- 90 g kešu ořechů – na náplň
- 60 g javorového sirupu – na náplň
- 2 lžíce citronové šťávy – na náplň
- 1a 3/4 tyčinky agaru – na náplň
- 300 g čerstvých jahod – na omáčku
- 30 g třtinového cukru – na omáčku
- 1 lžička škrobu – na omáčku
- 2 lžíce vody – na omáčku
- 2 lžíce citronové šťávy – na omáčku
Jak na to?
- Kešu ořechy zalijte vodou a nechte namočené alespoň 2 hodiny. Agar zalijte vodou a nechte 30 minut nabobtnat.
- Sušenky rozmixujte a smíchejte v míse s rozpuštěným kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Dno dortové formy vystelte pečicím papírem. Vsypte směs na krustu a pomocí skleničky s rovným dnem ji upěchujte. Dejte na 7 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, pak nechte vychladnout.
- Do výkonného mixéru dejte scezené kešu, kokosový krém a javorový sirup a agar, ze kterého jste vymačkali přebytečnou vodu. Rozmixujte dohladka.
- Směs dejte do hrnce se silným dnem a na středním plameni pomalu přiveďte k mírnému varu. Průběžně míchejte, dokud se agar nerozpustí (cca 3 až 5 minut). Ke konci přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Poté opatrně vlijte do dortové formy na vychladlou krustu a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
- Jahody očistěte, nakrájejte na dílky a dejte do kastrolu spolu s cukrem a škrobem. Podlijte vodou, citronovou šťávou a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhlý cheesecake omáčkou ozdobte.
Zdroj: www.countrylife.cz