Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Jak se stát profíkem v přípravě a konzumaci tradičního japonského pokrmu, jehož význam znamená v překladu kyselá rýže, jsme již psali. Nyní bychom vám rádi představili mimořádně snadný recept na domácí zeleninové sushi vyrobené z quinoy, červené řepy a jiných dobrot.
Zeleninové sushi, které si budete moc připravit podle následujícího receptu a návodu, je přímo pastvou pro oči, protože můžete vytvořit spoustu barevných kombinací – ne nadarmo se říká, že člověk jí také očima.
Zeleninové sushi
Porce: 6 rolek
Budeme potřebovat:
- 1/2 šálku quinoy
- 1/2 šálku rýže na sushi
- 1 a 1/2 šálku vody
- 6 plátků řasy nori
- 3 lžíce sezamových semínek
- 3 – 5 lžic šťávy z červené řepy (volitelné)
- okurka, mrkev, červená paprika, avokádo
- sójová omáčka, nakládaný zázvor
Postup:
Začneme tím, že propláchneme rýži i quinou a dáme je společně vařit ve vodě asi 15 minut. Poté necháme ještě 15 minut odpočívat pod pokličkou a následně necháme úplně vychladnout (v lednici nejlépe).
Zatímco rýže chladne, opražíme sezamová semínka na suché pánvi, dokud nejsou zbarvené do zlatova. Zároveň si nakrájíme zeleninu na tenké proužky, které dále budeme balit do rolek.
Do vychlazené směsi rýže i quinoy nalijeme šťávu z červené řepy, nemusíme použít celé množství, důležité je, aby směs získala požadovanou barvu, ale aby nebyla zároveň moc mokrá a dobře se tvarovala. Pokud nechceme, nemusíme červenou řepu použít vůbec nebo ji můžeme použít jen do poloviny množství rýže s quinoou a mít tak rolky dvou barev.
Na bambusovou podložku si položíme plátek řasy, na něj asi pětinu (červené) směsi a uprostřed posypeme opraženými sezamovými semínky. Jak jsme si už řekli v návodu na přípravu sushi, je třeba minimálně nahoře nechat volný okraj.
Nyní můžeme na sezamová semínka pokládat proužky zeleniny (můžeme také nejprve položit zeleninu a pak posypat) a pomocí podložky vytvářet rolku.
Jakmile máme připravené všechny rolky, můžeme je začít krájet. Na to je třeba velmi ostrý nůž, který před každým ukrojením namočíme do studené vody. Z jedné rolky bychom měli získat asi 8 až 10 kousků sushi.
Zeleninové sushi podáváme s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou, podle chuti můžeme připojit také pikantní wasabi křen.
Zkoušeli jste doma sushi? Povedlo se? Pochlubte se v komentáři, jak chutnalo vám a případně i vašim hostům.