Veganské lasagne

lasagne e1602265962160

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Lasagne, italské velmi široké těstoviny, se připravují na víc způsobů. V našem veganském receptu jsme v náplni vsadili na kombinaci špenátu a vlašských ořechů. Místo ořechů však můžete použít i rozmačkanou uvařenou cizrnu, zvýšíte tak obsah bílkovin v pokrmu.

Ingredience

  • 250 g lasagní
  • 800 g mraženého listového špenátu
  • 1 ks cibule
  • 8 ks stroužků česneku
  • 50 g vlašských ořechů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 60 g mouky – na bešamel
  • 50 g olivového oleje – na bešamel
  • 800 ml vody – na bešamel
  • 2 ks kostky zeleninového biobujonu- na bešamel
  • 200 ml rostlinné smetany – na bešamel
  • 2 lžíce lahůdkového droždí – na bešamel
  • muškátový oříšek – na bešamel
  • sůl – na bešamel
  • pepř – na bešamel

Jak na to?

  1. Na bešamel – v rendlíku ohřejte olej, přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte vývarem a chvíli povařte, přidejte smetanu, lahůdkové droždí a dále vařte asi 10 minut. Ke konci přidejte strouhaný muškátový oříšek a podle chuti osolte a opepřete.
  2. Špenát nechte rozmrazit a okapat. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte pokrájenou cibuli a česnek a nechte pomalu zesklovatět. Přidejte špenát, zakryjte a nechte společně prohřát. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Pekáček střídavě vyplňte bešamelem, pláty lasagní, špenátovou směsí a vlašskými ořechy nasekanými najemno. Poslední vrstva je z plátů lasagní, které zalijete bešamelem.
  4. Zakryjte alobalem a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C. Po 25 minutách odkryjte a nechte zapéct dozlatova.

Zdroj: www.countrylife.cz