Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.
1 porce (polévka + 2. jídlo): bílkoviny 36 g, tuky: 15 g, sacharidy: 49 g
Ingredience (porce pro 4 osoby):
- 1 l horké vody
- 5 g másla
- 1 malá cibule
- 250 g rajčat
- 1,5 lžičky třtinového cukru
- 75 g zakysané smetany 18% (bez škrobu)
- 75 g bílého jogurtu (3 % tuku)
- sůl, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 1/2 bobkového listu, 1 hřebíček
- citrónová šťáva
- 4 – 5 lžic rýže
+ 110 g grilovaných kuřecích prsou, 120 g vařených brambor, miska míchané zeleniny, lžička lněného oleje
Postup:
Do hrnce s nepřilnavým povrchem dáme máslo a zpěníme na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, cukr a koření a za stálého míchání dusíme asi dvacet minut. Vyndáme koření, zalijeme horkou vodou a necháme ještě chvíli provařit. Rozmixujeme ponorným mixérem a následně přidáme smetanu a jogurt. Lehce dosolíme a podle potřeby přikyselíme citronovou šťávu. Necháme probublat. Do hotové polévky přidáme dušenou rýži. |
Tip:
Ozdobte lístky bazalky a lžičkou jogurtu se smetanou.
Ukázka z knihy Superjídelníček.