Superjídelníček – Rajská polévka

cm superjidelnicek

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.

1 porce (polévka + 2. jídlo): bílkoviny 36 g, tuky: 15 g, sacharidy: 49 g

Ingredience (porce pro 4 osoby):

  • 1 l horké vody
  • 5 g másla
  • 1 malá cibule
  • 250 g rajčat
  • 1,5 lžičky třtinového cukru
  • 75 g zakysané smetany 18% (bez škrobu)
  • 75 g bílého jogurtu (3 % tuku)
  • sůl, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 1/2 bobkového listu, 1 hřebíček
  • citrónová šťáva
  • 4 – 5 lžic rýže

+ 110 g grilovaných kuřecích prsou, 120 g vařených brambor, miska míchané zeleniny, lžička lněného oleje

Postup:

Do hrnce s nepřilnavým povrchem dáme máslo a zpěníme na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, cukr a koření a za stálého míchání dusíme asi dvacet minut. Vyndáme koření, zalijeme horkou vodou a necháme ještě chvíli provařit. Rozmixujeme ponorným mixérem a následně přidáme smetanu a jogurt. Lehce dosolíme a podle potřeby přikyselíme citronovou šťávu. Necháme probublat. Do hotové polévky přidáme dušenou rýži. Rajská polévka

Tip:

Ozdobte lístky bazalky a lžičkou jogurtu se smetanou.

Ukázka z knihy Superjídelníček.