Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Lehká a přitom nutričně bohatá quinoa v kombinaci s neméně cennou brokolicí, která se tu představuje v méně obvyklé, ale o to chutnější pečené podobě. Výživovou hodnotu salátu pak ještě zvyšují přidaná dýňová semínka. To vše je propojené lahodnou zálivkou z kokosového sirupu a sezamového oleje.
Ingredience
- 80 g dýňových semínek
- 125 g quinoy
- 1 větší brokolice
- sůl
- 1 lžíce extra panenského avokádového oleje
- 60 ml kokosového sirupu – na zálivku
- šťáva z 1 biocitronu – ná zálivku
- 80 ml avokádového oleje na zálivku
- sůl
Jak na to?
- Dýňová semínka na 4 hodiny namočte do vody.
- Brokolici umyjte a rozdělte na růžičky. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte sezamovým olejem, osolte a pečte 12 minut v troubě předehřáté na 230°C klasickým horním a dolním ohřevem.
- Quinou propláchněte horkou vodou, sceďte a dejte do hrnce. Zalijte vodou, osolte a vařte doměkka, asi 20 minut.
- Ingredience na zálivku důkladně promíchejte.
- Upečenou brokolici, uvařenou quinou a scezená dýňová semínka promíchejte v míse spolu se zálivkou.