
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Lilek či baklažán má svůj domov v teplých východních oblastech daleké Indie. Jeho cesta do našich krajin trvala poměrně dlouho. Skuteční labužníci dávají přednost plodům menším, nejlépe o průměru od pěti do osmi centimetrů, s lesklou hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou. Větší a starší plody mohou být vodnaté a hořké. Ideální je zpracovávat co nejčerstvější plody, lilek totiž snadno podléhá změnám teplot a hnije.
Pro radost ze života
Lilky se začaly konzumovat teprve zhruba před padesáti lety, protože přežívaly pověry, že jejich pojídání vede k šílenství a malomocenství. Dnes jsou oblíbenou a chutnou zeleninou se značnou Nutriční hodnotou.
Lilky jsou vydatným zdrojem beta-karotenu (provitaminu A), který je důležitý pro zrak, posiluje obranyschopnost organismu proti nemocem a je nezbytný pro růst a vývoj dětí. Kromě toho obsahují směs vitaminů skupiny B, jež jsou nezbytné pro dobrou funkci imunitního systému, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a „obšťastňují“ nervy, z čehož plyne optimismus a radost ze života. Důležitý je obsah vitaminu B7, známého také jako biotin, jenž je nutný pro tvorbu pohlavních hormonů. Vždyť Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum.
Lilek je výborným zdrojem draslíku, obsahuje řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a důležitý mangan, který poskytuje ochranu proti diabetu, působí preventivně proti některým nádorům a je důležitý pro zdravé a pevné kosti. Při výzkumech se zjistilo, že unikátní antokyan, látka obsažená zejména ve slupce lilků, působí proti chorobám srdce.
Tato všestranná zelenina chrání mozek před poškozením volnými radikály a oddaluje stárnutí tohoto důležitého orgánu. Lilek má silné antivirové a protiplísňové účinky, které pomáhají odolávat infekcím, a obsahuje také kolem devadesáti procent vody, má zanedbatelný obsah tuku a nízkou kalorickou hodnotu, a je proto vynikající součástí jídelníčku při hubnutí.
Ratatouille
1 větší lilek, 3 zralá rajčata, 2 středně velké cukety, 2 papriky různých barev, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3-4 stroužky česneku, rozmarýn, tymián, mletý pepř, sůl
Lilek, rajčata a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na jemné plátky, cukety rozkrojíme podél a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, papriky na nudličky. Na oleji opečeme nejdříve lilek, pak papriky, rajčata, cibuli a nakonec cukety. Směs zalijeme loupanými rajčaty, opepříme, osolíme a asi půl hodiny dusíme. Nakonec přidáme tymián, rozmarýn a sundáme z tepelného zdroje. Podáváme s křupavou bagetou nebo jiným pečivem.
- Zeleninové ragú – ratatouille [ratatuj] je francouzská verze leča, jehož základem je lilek a rajčata. Vzniklo prý ve francouzské části Baskicka. Tehdy nemělo moc dobrou pověst, neboť název pokrmu je odvozený od slova touiller, což znamená míchat i smíchat všechno dohromady. Postupem času se pokrm začal přetvářet a dnes nerozlučně patří ke kouzlu Nice, francouzské Riviéry a Provence. Tato dušená zeleninová směs se podává teplá nebo studená.
- Pokrm lze připravit také z dalších druhů zeleniny, přidat můžeme i žampiony nebo jiné houby.
- Směs můžeme zapékat – přesuneme ji do zapékací misky, posypeme strouhankou a nahrubo nastrouhaným sýrem výraznější chuti, pokapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova.
Ukázka z knihy Super potraviny.