Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Korpus:
- 165 g hladké špaldové mouky
- 85 g másla
- 1 vejce
- 30 ml studené vody
- 1 lžička soli
TIP: Nebo můžete použít i kupované listové těsto, v tom případě korpus nepředpékáme!
Náplň:
- 1 svazek jarních cibulek
- 150 g čedaru
- 100 g slaniny nebo šunky
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 3 vejce
- sůl a pepř
- bylinky dle chuti – rozmarýn, tymián, medvědí česnek
Suroviny na korpus rukama zpracujeme do těsta, které dáme na hodinu odležet do lednice. Mezitím si očistíme jarní cibulky – odstraníme svrchní list a odkrojíme kořínky. 2–3 cibulky můžeme nechat vcelku a orestovat je na lžíci másla pro zajímavé a chutné ozdobení koláče. Zbytek nakrájíme na kolečka. Stejně tak pokrájíme slaninu či šunku a nastrouháme sýr. Smetanu s vejci rozšleháme metličkou, osolíme, opepříme, vmícháme bylinky. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem, na který položíme rozválený plát těsta. Propícháme je vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté formu vyndáme, korpus poklademe slaninou, kolečky cibulky i celou orestovanou cibulkou, sýrem a zalijeme směsí smetany a vajec s bylinkami. Pečeme, dokud náplň nezezlátne, cca 30 minut.
Celkovou nabídku knih se zdravými recepty naleznete zde.