Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V nedávné době se objevila na českém trhu nová originální řada přírodních rostlinných šťáv. Tato řada nabízí přírodní produkty, samozřejmě v nejvyšší kvalitě, v tekuté přírodní formě, která dosud u nás na trhu chyběla. Šťávy jsou získávány z plodů, natě či listů léčivých rostlin nejmodernějším způsobem výroby, výrobky jsou stabilizovány pouze pasterizací a zachovávají si tak maximum biologicky cenných látek. Díky použité technologii výroby, šťávy neobsahují přídavky cukrů, chemické konzervační látky, ani barviva a jsou proto určeny širokému spektru konzumentů. Nutriční hodnota samotných šťáv tkví zejména v obsahu minerálů včetně stopových prvků, vitaminů, bílkovin, organických kyselin, enzymů, bioflavonoidů a karotenoidů, kromě toho šťávy obsahují další specifické biologicky aktivní látky, které u konzumentů mohou přispět k upevnění zdraví.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Přirozený areál rozšíření rakytníku se rozprostírá od jihozápadní Evropy přes Malou Asii, Kavkaz, Sibiř až po Čínu. Tato léčivá rostlina je používaná po staletí v evropských i asijských zemích, zmínky o jejím používání pro léčebné účely se objevují již ve starém Řecku. Dnes se běžně pěstuje v četných kultivarech po celém světě. Pro léčitelské účely se používá především plod, v některých zemích i list.
Účinné látky
Plody rakytníku jsou nutričně hodnotné z více důvodů. Vysoký je obsah vitaminu C (až 1600 mg/100 g) a vitaminu A, nezanedbatelné je i zastoupení vitaminů řady B, E, F, K. Velmi cenná je skladba nenasycených mastných kyselin, plod obsahuje kyseliny omega-3, omega-6, omega-9, i zřídka se vyskytující omega-7. Další biologicky aktivní látky zahrnují škálu od karotenoidů přes flavonoidy (rutin), fenolické látky, terpeny aorganické kyseliny až k pektinu a tříslovinám. Samostatnou kapitolu tvoří alkaloid hippophein, z něhož může v těle vznikat nervový přenašeč serotonin.
Působení, účinky
Plod rakytníku má blahodárné účinky na sliznice zažívacího i močového traktu, které chrání a pomáhá udržovat ve zdravém stavu. Olej získaný z plodu působí hojivě při zánětech, potlačuje růst bakterie Helicobacterium pylori a omezuje tak výskyt žaludečních a dvanáctníkových vředů. Díky vhodnému zastoupení nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu krevních lipidů a LDL cholesterolu, zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu, přispívá k optimální funkci kardiovaskulárního systému, podporuje krevní oběh, povzbuzuje činnost mozku a nervové soustavy. Podporuje funkci kloubů, má pronikavý účinek na kvalitu kůže i vlasů, urychluje hojení ran. Vitaminy A, C, E, karotenoidy a flavonoidy svými antioxidačními vlastnostmi neutralizují v těle reaktivní kyslíkové radikály, chrání integritu tkání, posilují zdraví a zpomalují nástup projevů stárnutí. Rakytník stimuluje aktivní prvky imunitního systému, posiluje odolnost vůči stresu a některým alergiím (astma), jako přírodní biostimulátor napomáhá zlepšovat funkci jater, srdce, žaludku, sleziny a ledvin. Působí jako detoxikační prostředek, pomáhá odstraňovat odpadní a toxické látka z těla.