Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Uvádějí se zkušenosti s vlivem mandlí, oleje z piniových oříšků, přípravku z palmového oleje, CLA, pikolinátu chrómu, některých bílkovinný nebo vlákninových přípravků a rostlinných extraktů na hmotnost. Některé ze složek potravin, o nichž se v dnešní době diskutuje, podporují pocit nasycení, některé pomáhají spalovat tuky a některé napomáhají vytváření libové svaloviny.
Mandle
Podle Almond Board of California je porce mandlí (23 kusů) významným zdrojem tří živin (3,5 g vlákniny, mono-nenasycené kyseliny a 6 g bílkovin), je bez cholesterolu a obsahuje jen 160 kcal. Předpokládá se, že vláknina a bílkoviny mají významný vliv na hmotnost. Potvrdila to studie, při níž došlo konzumací mandlí k většímu snížení hmotnosti o 62 %, o 50% větší snížení obvodu o 56 % většímu snížení hmotnosti tuku v porovnání s kontrolní skupinou.
Chróm
Pikolinát chrómu (CrPic) se při hlídání hmotnosti osvědčil, ale mechanismus účinku není jasný. V projektu, při němž ženy s nadváhou užívaly po dobu 8 týdnů 1000 mcg pikolinátu „Chromax“ nebo placebo a výsledky ukázaly, že pocit hladu se při užívání CrPic snížil o 24 %, příjem potravin o 25 % a příjem energie o 365 kcal.
Tuky
Konjugovaná kyselina linolová (CLA) získaná ze světlicového oleje („Tonalin“ od Cognis) přispívá ke snižování tuku v těle čtyřmi cestami: snižování ukládání tuku po jídle, zvyšování štěpení tuku v buňkách, urychlování metabolismu tuků, snižování počtu tukových buněk v těle.
Olej z piniových oříšků „PinnoThin“ od Lipid Nutrition obsahující 92 % poly- a mono-nenasycených mastných kyselin je obzvlášť bohatý na MK s dlouhým řetězcem jako je kyselina pinolenová. Snižuje chuť k jídlu tím, že výrazně zvyšuje uvolňování hormonu cholecystokinin a peptidu podobnému glukagonu do krve.
Palmový olej ve formě patentovaného přípravku „Fabuless“ od DSM Nutritional Products (kapičky palmového oleje zapouzdřené pomocí ovesných galaktolipidů) vzhledem k mikrostruktuře zabraňuje trávení palmového oleje v tenkém střevě. Z nejzazší části tenkého střeva pak posílá do mozku signály o nasycení. Studie potvrdily snížení příjmu energie o 12,5 – 29 % při aplikaci tohoto oleje.
Vláknina
Oligofruktóza „Orafti“ od Beneo Orafti pomáhá snižovat váhu a energetický příjem u obézních osob bez změny životního stylu a stravování. Vysvětluje se to snížením příjmu energie, protože oligofruktóza ovlivňuje postpradiální krevní glukózu a uvolňování inzulinu.
„LuraLean“ od AHD International Inc. je extrakt z hlíz konjaku (Amorphopallus propol) má efekt založený na obsahu glukomananu přispívá ke ztrátě hmotnosti osob s nadváhou, a sice sytivostí a podporou pozitivních metabolických efektů. Doporučuje se 1 g třikrát denně.
Přípravek „Satisfit“ od Dow Food and Nutrition je rozpustná vláknina získávaná z celulózy, která snižuje absorpci trans-tuků, snižuje přírůstky váhy a podporuje zdravý metabolismus tuků.
Rostlinné extrakty
Extrakt z pálivé červené papriky „Capsimax“ od firmy OmniActive Health Technologies Inc. podle klinických zkoušek pomáhá uvolňovat energii, spalovat sacharidy a tuky a zvyšuje sytivost. Směsný přípravek „Capsimax Plus Blend“ obsahující kromě přípravku Capsimax i další termogenní a podpůrné složky jako kofein, piperin a niacin, výrazně zvyšuje spalování, když se užívá před, během nebo po fyzickém výkonu.
Extrakt z bílých fazolí „Phase2“ od Pharmachem Laboratorie Inc. Aplikovaný při klinických zkouškách prokázal snížení enzymatického štěpení škrobu při trávení zpomalováním účinku alfa-amylázy. Snižuje tak kalorický vliv škrobnatých potravin a snižuje glykemický index.
Extrakt z asijských plodů Garcinia cambogia „Super CitriMax“ přispívá k redukci váhy tím, že potlačuje chuť k jídlu, zabraňuje vytváření tuků, vše bez stimulace centrálního nervového systému. Působením kyseliny hydroxycitronové urychluje spalování tuků.
Ostnaté hruškovité plody kaktusu „Cacti-Nea“ od Bio Serae Laboratoires S. A.S, Francie, v pokusu na myších působily výrazně diureticky, zdvojnásobily množství moči (odvádění vody z těla), aniž by docházelo ke ztrátě minerálních látek.
Extrakt ze zelených kávových bobů „Swetol“ od firmy Naturex inhibuje glukózo-6-fosfatázu a zvyšuje uvolňování tuku z adipózní tkáně.
Bílkoviny
Syrovátková bílkovina je jeden z nejlepších zdrojů rozvětvených aminokyselin (včetně leucinu) s vynikající schopností iniciovat tvorbu svalových bílkovin. Podle Dairy Management Inc. (DMI) způsobuje 10 mg přidaných do izotonického nápoje, obsahujícího 24 g fruktózy, konzumovaného po vytrvalostním výkonu, zvýšenou tvorbu svaloviny.
Konzumace dvou vajec k snídani v rámci nízkokalorické diety má o 65 % větší efekt na hubnutí než kaloricky odpovídající snídaně z bagety. Přitom během 2měsíční studie nedošlo ke zvýšení krevních tuků.
Sojová bílkovina ve formě snídaňového pudinku (s 25 % bílkovin) se ukázala jako více sytivá než pudink s 10 % bílkovin. Vyšší byla i posprandiální koncentrace taurinu.
Luštěniny obsahující dvakrát tolik bílkovin než obiloviny, dodávají při konzumaci jednoho šálku doporučené denní množství bílkovin. Kanadská studie ukázala, že působí na snížení chuti k jídlu, hmotnosti a objemu kolem pasu, upravují hladinu inzulinu po jídle, snižují diastolický krevní tlak a snižují riziko chronických chorob.