
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Za svou dosavadní pracovní éru, která mi dala kontakt s mnoha lidmi ve své nutriční poradně, kdy na základě toho, abych lidem dobře poradila a někam je nasměrovala, mi tito lidé sdělují příběhy o jejich životním stylu, denním režimu, stravování, pohybu a psychologických faktorech – starostech, problémech, ztrátách, nespokojenostech, časovém tlaku… I to je součást života a ať chceme nebo nechceme. Často tyto aspekty ovlivňují naše pocity a nálady. Naštěstí existuje spousta metod, které nám pomáhají se s těmito vlivy vyrovnat, zlepšit či je zcela odstranit.
Základem samozřejmě je začít od samotného jádra problémů – umět tyto situace zvládat, pracovat na osobnostním rozvoji, mezilidských vztazích, timemanagementu, změně životního stylu a dalších postupech, což často bývá cesta a ne „jednorázová akce“. Jednou doplňkovou možností, jak si zlepšit svou náladu, je i zvolení správné stravy a vhodných druhů potravin. Některé potraviny mají schopnost stimulovat vylučování většího množství serotoninu – hormonu dobré nálady, radosti a štěstí. Přibližně 10% z jeho celkového vyprodukovaného množství se nachází v mozku, kde tento hormon ovlivňuje pocity, emoce a chování. Tvorbu serotoninu můžeme podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan (poznámka: aminokyselina je základní stavební kámen bílkovin a L-tryptofan je jednou z těch, které si tělo neumí vytvořit a musíme je přijímat stravou). Další tvorbu serotoninu nám podpoří i příjem vitamínů B skupiny včetně kyseliny listové a hořčík. V jakých potravinách jsou tyto látky obsaženy?
Potraviny podporující pozitivní emoce:
1.) díky obsahu tryptofanu:
- ořechy – především mandle
- slunečnicová semínka
- neloupaná rýže
- banány
- chřest
2.) díky obsahu vitamínu skupiny B (včetně kyseliny listové, která do této skupiny patří):
- kvasnice
- celozrnné produkty
- maso
- polotvrdé a tvrdé sýry
- luštěniny
- ořechy
- jáhly
- listová zelenina
3.) díky obsahu hořčíku
- banány
- ořechy – opět především mandle
- celozrnné výrobky
- sójové výhonky
- luštěniny
- tmavě zelená listová zelenina
- kakao
Očekáváte, že zmíním známou čtveřici čokoláda – káva – alkohol – čaj, o kterých je všeobecně vliv na naši náladu známý? Ano, i tyto potraviny mají moc působit na to, jak se cítíme, ale musím upozornit na podmínky, za kterých toto tvrzení může platit a nebudou v rozporu s jinými výživovými doporučeními:
- Čokoláda
Za předpokladu, že čím více % kakaa obsahuje, tím je lepší. K tomuto účelu vybírejte čokoládu s obsahem 70% kakaa a více a dodržujte množství (maximálně „řádku“ tabulky čokolády denně).
- Káva
Na povzbuzení nálady si dejte espresso a to v maximálním denním množství třech šálků. Espressem mám na mysli to „pravé espresso“ (o obejmu cca 30ml), ne „české“ espresso, tedy hrnek přepálené, černé, kyselé a hořké tekutiny.
- Alkohol
Pokud lidé nemají zdravotní problémy, které by pití alkoholu naprosto vylučovaly, nebo hraniční nadváhu, tak i přesto nemohu doporučit více jak 1-2 dcl vína nebo 0,3l 10° piva v maximální denní dávce (nikoliv denní dávky kumulovat například do jednoho dne v týdnu). Ve vyšší hladině alkohol začíná působit na naše chování a náladu také, ale zcela jiným způsobem, což už nemusí být žádoucí.
- Čaj
Poměrně známou informací je vliv některých bylinkových čajů na naši nervovou soustavu, spánek a náladové rozpoložení. Mezi takové patří čaj třezalky, anděliky, mateřídoušky, meduňky nebo moringový čaj s meduňkou. Čaje dávkujte dle doporučení odborníků, kteří Vám čaje dodávají, nebo dle informací uvedených na výrobku.
Snad už nikoho nepřekvapuje, že strava a nápoje ovlivňují tolik fyzických ale psychických aspektů, že vliv potravin na naší náladu je již jen taková doplňková informace, proč myslet na to, co jíme.