Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii.
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků. Přinášíme recept na chutnou polévku vhodnou pro celiaky.
2 porce1,5 hodiny1 porce = 432kJ (103 kcal)
Postup přípravy:
- 50g olivového oleje
- 100g šunky
- 100g cibule
- 2 stroužky česneku
- 100g brambor
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 250g nastrouhaného zelí
- 450g rajčat
- 200g fazolí
- Zeleninový vývar
- Bobkový list
- Rozmarýn
- Tymián
- Sůl
- Pepř
- 100 g nastrouhaného sýra
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou šunku, nasekanou cibuli, rozetřené stroužky česneku a dozlatova usmažíme. Přidáme nakrájené brambory, mrkev, zelí, pórek a smažíme další asi 2 minuty. Pak přidáme nakrájená rajčata, fazole a horký vývar (asi 1 litr), vaříme pod pokličkou i s kořením, dokud zelenina nezměkne. Odstraníme koření, polévku dosolíme a opepříme a na talíři posypeme strouhaným sýrem.