Pohankový závin

cm pohankovy zavin

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Z pohledu TČM je zimní období elementem vody a v našem těle se projevuje vlhkem a hlenem. Pohanka je vynikající plodinou, která má charakter zahřívající a vysušujíce. Makové semínko obsahuje velké množství organického vápníku, který mohou naše buňky plně využít. Semínko Ostropestřce mariánského je vynikající potravinou pro ochranu jaterní tkáně. Pokud chceme mít na talíři tedy něco dobrého, ale zároveň zdravého, je tento závin skvělou variantou. Pokud si jej připravíme pro vánoční stůl, můžeme jej „zasněžit“ kokosovou moučkou.

Ingredience:

  • 300 g pohanky (umixovaná)
  • 100 g mandlí nebo vlašských ořechů (umixované)
  • 100 g kokosové mouky
  • 30 g chia semínka (umixované)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce agáve
  • voda dle potřeby (vznikne vláčné těsto jako na klasický pečený závin)

Vypracujeme těsto, na folii vyválíme placku a plníme různými náplněmi.

Pomocí folie těsto zavineme a necháme chvíli ztuhnout v lednici.

Z tohoto množství jsou dva záviny – opravdu dlouhé! 🙂

Maková nádivka:

  • 400 g umletého máku
  • 100 g umletého semínka ostropestřece
  • 2 lžíce psyllia
  • Med dle chuti
  • Voda na rozředění, aby vznikla nádivka
  • Můžeme přidat rozinky

Raw povidla:

  • Mix ovoce (hrušky, švestky, jablka – vždy jen jeden druh)
  • Psyllium
  • rozinky
  • skořice

Přidáme psyllium, můžeme i rozinky, skořici, necháme nabobtnat a natřeme na placku. Chuťově vynikající je s dokonale zralým bio mangem. Můžeme také vytvořit placičky, naplnit nádivkou a cca 4 hod usušit v sušičce na teplotu 37° C.