
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Pohanka je skrytým klenotem zdravé výživy – bezlepková, výživná a všestranná, na sladko i na slano! Patří mezi potraviny, které nejen že posilují cévy a podporují trávení, ale také přinášejí unikátní chuťové zážitky do každodenní kuchyně. Objevte s námi fascinující historii pohanky, její zdravotní přínosy a jednoduché recepty, které si zamilujete na první sousto!
Pohanka – bezlepkový zázrak
Pohanka je výjimečná potravina díky svým bezlepkovým vlastnostem a lehké stravitelnosti. Obsahuje enzymy a široké spektrum minerálních látek. Enzymy fungují jako biokatalyzátory chemických reakcí v těle, ale jsou citlivé na teploty nad 42 °C, kdy ztrácejí svou účinnost. Pohanku lze konzumovat syrovou, čímž si uchovává své cenné enzymy.
TIP: Pohanka je skvělou alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo intolerancí na lepek. Je totiž přirozeně bezlepková!
Druhy pohanky a jejich využití
Pohanka není obilovinou, ale tzv. pseudoobilovinou. Na trhu najdete také pohanku ve formě krup, lámanky, mouky, krupice, křupek, slupek a pohankového medu. V zásadě se ale setkáváme hlavně s těmito druhy:
Světlá a tmavá pohanka
- Světlá pohanka: loupaná mechanicky, obsahuje více výživných látek.
- Tmavá pohanka: loupaná termicky, ztrácí část enzymů a vitamínů, ale získává jemnou hořkou chuť.
TIP: Pokud preferujete jemnější chuť, vybírejte světlou pohanku. Pro intenzivnější a oříškový nádech zkuste tmavou.
Odkud je pohanka?
Pohanka pochází z Himálají, odkud se rozšířila do Evropy. Od 14. století se stala oblíbenou součástí slovanské kuchyně. Největší oblibu zaznamenala v 19. století a v moderní době se vrací na naše stoly díky své nutriční hodnotě.
TIP: V tradiční české kuchyni se pohanka často kombinovala s jáhly – vyzkoušejte tuto kombinaci jako netradiční přílohu.
Účinky pohanky na lidské zdraví
Pohanka je nejen výživná, ale také má široké zdravotní přínosy. Díky obsahu rutinu pomáhá posilovat cévy, zlepšuje cirkulaci krve a předchází kardiovaskulárním onemocněním. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny přispívají k regulaci zánětů a podpoře mozkových funkcí. Obsah vlákniny podporuje trávení a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chutě na sladké.
TIP: Trpíte nespavostí? Dejte si pohanku k večeři! Obsahuje tryptofan, který podporuje tvorbu melatoninu – hormonu spánku. Pohankový salát k večeři je také skvělou součástí redukční diety a ocení i ti, kteří se snaží shodit přebytečná kila.
Nutriční hodnota pohanky
Na 100 g pohanky připadá: 70 g sacharidů, 3 g tuku, 12 g bílkoviny. Z bílkovin zde najdeme cenný lysin, metionin a tryptofan. Disponuje zajímavým množstvím vlákniny (asi 10 g) a tak, napomáhá doplnit doporučenou denní dávku: 30 g.
TIP: Na slano zkuste kombinaci se lněným olejem, na sladko přisypte lněné či konopné semínko.
Významný obsah rutinu
Rutin (vitamin P) je bioflavonoid, který posiluje cévy, udržuje jejich elasticitu a předchází usazování LDL cholesterolu. Podporuje cirkulaci krve, což prospívá mozku a srdci. Nejvíce rutinu najdeme v čerstvé nati, poté o trochu méně v nati sušené, a pak v pohankových slupkách a semínkách. Nejméně rutinu obsahuje vlastní zrno.
TIP: Pro maximální přínos z rutinu zkuste pohankový čaj, který připravíte macerací slupek. Rutin je termolabilní, proto se doporučuje pohankové slupky pouze macerovat, nikoliv vařit.
Další užitečné látky
- Cholin (vitamin B8): regeneruje játra, čistí je od tuku.
- Vitaminy: skupiny B, vitamin E (antioxidant).
- Minerály: železo, draslík, fosfor, zinek, měď.
- Vláknina: zajišťuje zdravé trávení, obsahuje 10 g na 100 g pohanky.
- Omega-3 a -6 mastné kyseliny: důležité při autoimunitních poruchách.
Nejlepší recepty z pohanky
Tady pro vás mám několik oblíbených receptů na sladko i na slano!
1) RECEPT: Pohankové rizzotto se zeleninou a semínky
- Ingredience: 100 g světlé pohanky, mrkev, petržel, pórek, cibule, sušená rajčata, slunečnicová semínka, lněný olej, česnek, himalájská sůl, lahůdkové droždí.
Postup:
- Pohanku smíchejte s nakrájenou zeleninou a semínky.
- Vařte do změknutí, přidejte česnek, lahůdkové droždí a lněný olej.
- Podávejte na listovém salátě.
TIP: Pro krémovější texturu přidejte lžíci rostlinné smetany nebo ořechového másla.
RECEPT: Pohankové toasty s kefírem
- Ingredience: 100 g pohankové mouky, 100 ml tučného kefíru, majoránka, cibule, lahůdkové droždí.
Postup:
- Smíchejte mouku s kefírem a dochuťte. Výsledná směs připomíná hustší kaši. Pokud tomu tak není, přidáme ještě pohankovou mouku.
- Lžičkou vrstvíme do toustovače vymazaného kokosovým olejem, pečeme 12 minut. Neodkrýváme dříve, toasty by se potrhaly.
TIP: Do těsta můžete přidat nastrouhanou mrkev nebo cuketu pro zajímavější chuť.
RECEPT: Pohankový pohár s ovocem
- Ingredience: 50 g tmavé pohanky, med, vanilka, ovoce (banán, pomeranč, jahody), mandle, máta.
Postup:
- Pohanku namočíme přes noc, ráno promísíme s vanilkou a medem, již nevaříme.
- Do vysoké sklenice vrstvíme pohanku, na ni kolečka banánů, následně pak druhou vrstvu pohanky s mandlemi, posléze plátky pomeranče, opět pohanka a nahoře dozdobíme jahodami a mátovými lístečky.
TIP: Přidejte trochu skořice nebo kakaa pro lahodnější chuť.
Pohanka je všestranná potravina, která si zaslouží pevné místo ve vaší kuchyni. Díky svým nutričním vlastnostem a jednoduché přípravě ji můžete využít jak na slano, tak na sladko. Vyzkoušejte některý z receptů a objevte kouzlo této přirozeně zdravé suroviny.