Pohanka: nutriční poklad na talíři

pohanka benefity

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pohanka je skrytým klenotem zdravé výživy – bezlepková, výživná a všestranná, na sladko i na slano! Patří mezi potraviny, které nejen že posilují cévy a podporují trávení, ale také přinášejí unikátní chuťové zážitky do každodenní kuchyně. Objevte s námi fascinující historii pohanky, její zdravotní přínosy a jednoduché recepty, které si zamilujete na první sousto!

Pohanka – bezlepkový zázrak

Pohanka je výjimečná potravina díky svým bezlepkovým vlastnostem a lehké stravitelnosti. Obsahuje enzymy a široké spektrum minerálních látek. Enzymy fungují jako biokatalyzátory chemických reakcí v těle, ale jsou citlivé na teploty nad 42 °C, kdy ztrácejí svou účinnost. Pohanku lze konzumovat syrovou, čímž si uchovává své cenné enzymy.

TIP: Pohanka je skvělou alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo intolerancí na lepek. Je totiž přirozeně bezlepková!

Druhy pohanky a jejich využití

Pohanka není obilovinou, ale tzv. pseudoobilovinou. Na trhu najdete také pohanku ve formě krup, lámanky, mouky, krupice, křupek, slupek a pohankového medu. V zásadě se ale setkáváme hlavně s těmito druhy:

Světlá a tmavá pohanka

  • Světlá pohanka: loupaná mechanicky, obsahuje více výživných látek.
  • Tmavá pohanka: loupaná termicky, ztrácí část enzymů a vitamínů, ale získává jemnou hořkou chuť.

TIP: Pokud preferujete jemnější chuť, vybírejte světlou pohanku. Pro intenzivnější a oříškový nádech zkuste tmavou.

Odkud je pohanka?

Pohanka pochází z Himálají, odkud se rozšířila do Evropy. Od 14. století se stala oblíbenou součástí slovanské kuchyně. Největší oblibu zaznamenala v 19. století a v moderní době se vrací na naše stoly díky své nutriční hodnotě.

TIP: V tradiční české kuchyni se pohanka často kombinovala s jáhly – vyzkoušejte tuto kombinaci jako netradiční přílohu.

Účinky pohanky na lidské zdraví

Pohanka je nejen výživná, ale také má široké zdravotní přínosy. Díky obsahu rutinu pomáhá posilovat cévy, zlepšuje cirkulaci krve a předchází kardiovaskulárním onemocněním. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny přispívají k regulaci zánětů a podpoře mozkových funkcí. Obsah vlákniny podporuje trávení a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chutě na sladké.

TIP: Trpíte nespavostí? Dejte si pohanku k večeři! Obsahuje tryptofan, který podporuje tvorbu melatoninu – hormonu spánku. Pohankový salát k večeři je také skvělou součástí redukční diety a ocení i ti, kteří se snaží shodit přebytečná kila.

Nutriční hodnota pohanky

Na 100 g pohanky připadá: 70 g sacharidů, 3 g tuku, 12 g bílkoviny. Z bílkovin zde najdeme cenný lysin, metionin a tryptofan. Disponuje zajímavým množstvím vlákniny (asi 10 g) a tak, napomáhá doplnit doporučenou denní dávku: 30 g.

TIP: Na slano zkuste kombinaci se lněným olejem, na sladko přisypte lněné či konopné semínko.

Významný obsah rutinu

Rutin (vitamin P) je bioflavonoid, který posiluje cévy, udržuje jejich elasticitu a předchází usazování LDL cholesterolu. Podporuje cirkulaci krve, což prospívá mozku a srdci. Nejvíce rutinu najdeme v čerstvé nati, poté o trochu méně v nati sušené, a pak v pohankových slupkách a semínkách. Nejméně rutinu obsahuje vlastní zrno.

TIP: Pro maximální přínos z rutinu zkuste pohankový čaj, který připravíte macerací slupek. Rutin je termolabilní, proto se doporučuje pohankové slupky pouze macerovat, nikoliv vařit.

Další užitečné látky

  • Cholin (vitamin B8): regeneruje játra, čistí je od tuku.
  • Vitaminy: skupiny B, vitamin E (antioxidant).
  • Minerály: železo, draslík, fosfor, zinek, měď.
  • Vláknina: zajišťuje zdravé trávení, obsahuje 10 g na 100 g pohanky.
  • Omega-3 a -6 mastné kyseliny: důležité při autoimunitních poruchách.

Nejlepší recepty z pohanky

Tady pro vás mám několik oblíbených receptů na sladko i na slano!

1) RECEPT: Pohankové rizzotto se zeleninou a semínky

  • Ingredience: 100 g světlé pohanky, mrkev, petržel, pórek, cibule, sušená rajčata, slunečnicová semínka, lněný olej, česnek, himalájská sůl, lahůdkové droždí.

Postup:

  1. Pohanku smíchejte s nakrájenou zeleninou a semínky.
  2. Vařte do změknutí, přidejte česnek, lahůdkové droždí a lněný olej.
  3. Podávejte na listovém salátě.

TIP: Pro krémovější texturu přidejte lžíci rostlinné smetany nebo ořechového másla.

RECEPT: Pohankové toasty s kefírem

  • Ingredience: 100 g pohankové mouky, 100 ml tučného kefíru, majoránka, cibule, lahůdkové droždí.

Postup:

  1. Smíchejte mouku s kefírem a dochuťte. Výsledná směs připomíná hustší kaši. Pokud tomu tak není, přidáme ještě pohankovou mouku.
  2. Lžičkou vrstvíme do toustovače vymazaného kokosovým olejem, pečeme 12 minut. Neodkrýváme dříve, toasty by se potrhaly.

TIP: Do těsta můžete přidat nastrouhanou mrkev nebo cuketu pro zajímavější chuť.

RECEPT: Pohankový pohár s ovocem

  • Ingredience: 50 g tmavé pohanky, med, vanilka, ovoce (banán, pomeranč, jahody), mandle, máta.

Postup:

  1. Pohanku namočíme přes noc, ráno promísíme s vanilkou a medem, již nevaříme.
  2. Do vysoké sklenice vrstvíme pohanku, na ni kolečka banánů, následně pak druhou vrstvu pohanky s mandlemi, posléze plátky pomeranče, opět pohanka a nahoře dozdobíme jahodami a mátovými lístečky.

TIP: Přidejte trochu skořice nebo kakaa pro lahodnější chuť.

Pohanka je všestranná potravina, která si zaslouží pevné místo ve vaší kuchyni. Díky svým nutričním vlastnostem a jednoduché přípravě ji můžete využít jak na slano, tak na sladko. Vyzkoušejte některý z receptů a objevte kouzlo této přirozeně zdravé suroviny.