Podzimní Vegan dýňová pomazánka trochu jinak

Lahodnosti dynova pomazanka e1636468821766

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dnes bych vám ráda představila opravdu lahodnou podzimní pomazánku, která vznikla před halloweenem, kdy nám doma zbylo hodně zbytků z vydlabané dýně. Nejpopulárnější je vždy dýňová polévka, ale já dostala chuť na něco jiného. Recept je navíc obohacený o protivirové a léčivě ingredience, které nás také dobře v chladném podzimním dni zahřejí. Kurkuma, zázvor i česnek mají skvělé protizánětlivé účinky, chilli vám zase hezky rozjede metabolismus a zahřeje uvnitř. Pomazánku jsem i obohatila o svoji oblíbenou ingredienci Irský mech, který je nejen skvělou alternativou kolagenu a želatiny, ale má také spoustu léčivých účinků pro vaše tělo, doplníte minerály a vitamíny, a i váš zažívací trakt vám poděkuje. O Irském mechu si můžete více přečíst zde.

INGREDIENCE

200 g nepražených kešu ořechů (namočit min 2-23 hod dopředu)

1 x menší dýně, očistit a upéct do měkka v troubě s trochou soli a oliv olej

Čerstvá Kurkuma a zázvor (kousek)

2 stroužky česneku

Citronová šťáva z 1/2 citronu

Chilli špetka

Olivový olej

Sůl s Irským mechem a pepř na dochucení

Irský mech gel (2PL) či odsolený prášek z Irského mechu (1/2PL).

POSTUP

Nejprve si upečeme dýni na 180℃ circa 30 min do měkka na troše olivového či jiného rostlinného oleje a osolíme. Spolu s dýní můžete péct i česnek, bude tak v pomazánce působit jemnějším dojmem. Po upečení necháme dýni vychladnout.

Mezitím si namočíme kešu ořechy na 2-3 h. Pokud nechcete tak dlouho čekat, spařte je horkou vodou a ořechy v ní nechte asi 30 min namočené, aby hezky změkli. Ořechy můžete nahradit i tvarohem, pokud netrváte na veganské verzi pomazánky.

Připravíme zároveň i gel z Irského mechu dle návodu na balení nebo podle videa zde. Pokud máte doma prášek z Irského mechu, tak si 1/2 až 1 čajovou lžičku namočte do vody dle návodu a vytvořte gel.

Až budete mít vše nachytané vložte vše do mixéru a postupně přidejte i zbytek ingrediencí. Pokud je směs moc hustá rozředíme ji vodou (doporučuji šungitovou) nebo rostlinným mlékem bez cukru.

Následně dochutíme dle potřeby a máme hotovo.

Pomazánka je ještě lepší, když se nechá chvilku uležet v lednici a podává se na čerstvém kváskovém chlebu či krekrech, ozdobená dle nálady.

Dobrou chuť a hezké podzimní tvoření za Lahodnosti přeje Květa Vondráková.