Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Bezmasá verze plněných paprik s rajskou a knedlíkem. Papriky jsou plněné výbornou směsí z quinoy a červené čočky, kterou můžete využít jako náplň nebo nádivku i do jiných pokrmů. Toto oblíbené domácí jídlo potěší nejen vegetariány.
Ingredience
- 600 ml rajčatového pyré
- 500 ml zeleninového vývaru z biobujonu
- 125 g quinoy
- 100 g červené čočky
- 8 paprik
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce biomásla
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- čtvrt lžičky mletého kmínu
- cukr podle chuti
- sůl
- 350 g polohrubé mouky – na knedlíky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky – na knedlíky
- 300 ml vlažného biomléka – na knedlíky
- 1 starší houska nebo rohlík – na knedlíky
- 1 ks biovejce – na knedlíky
- 15 g droždí – na knedlíky
- půl lžičky soli – na knedlíky
Jak na to?
- Quinou propláchněte horkou vodou, sceďte, přidejte čočku, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku soli. Vařte doměkka cca 25 minut. Po uvaření sceďte.
- Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidejte 100 ml rajčatového pyré, drcený kmín a uvařenou quinou s čočkou, dobře promíchejte. Papriky zbavte stopky a středu se semínky. Naplňte je připravenou směsí.
- Připravte si rajskou omáčku: rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Přidejte 500 ml rajčatového pyré a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list a nové koření. Dosolte a doslaďte podle chuti a povařte 15 minut. Papriky naskládejte do pekáče s rajskou omáčkou a pečte při 180 °C asi 35 minut.
- Obě mouky dejte do mísy, osolte a promíchejte. Ve středu vytvořte důlek, vlijte mléko a přidejte droždí. Rozmíchejte, zakryjte a nechte asi 20 minut vzejít kvásek. Přidejte vejce a hněťte v robotu asi 5 minut, přidejte nakrájené pečivo a ještě chvíli hněťte.
- Těsto zakryjte a nechte 30 minut kynout. Rozdělte na dva díly a vyválejte na dva válečky. Knedlíky vařte 15 až 20 minut, v polovině vaření je otočte. Uvařené knedlíky dejte na plech potřený olejem a ihned propíchejte vidličkou. Nakrájejte je nití nebo navlhčeným tenkým nožem.
Zdroj: www.countrylife.cz