Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Tímto článkem nejspíše rozvířím vody nejrůznějších dietních zásad a opatření věnovaných celiakii, případně pak intoleranci pšeničné bílkoviny, tedy lepku. Nicméně, určitá doporučení, kterými Vás, ať už v nemocnici či nutriční poradně častují, osobně vnímám jako zastaralá a v současné době, kdy trh disponuje celou škálou rozmanitých potravin, zbytečná.
Celiakii, alergii na obilnou bílkovinu lepek, řadíme na seznam autoimunitních „ochoření,“ během kterých produkuje stresovaný imunitní systém protilátky, jež se podílejí na změně struktury vnitřní výstelky tenkého střeva. Ta je po celé své délce a šířce pokryta klky, fungující jako absorpční tykadla, vstřebávající veškeré živiny, které jsou pak krví unášeny k buňkám. Zdravé střevo disponuje silnými a pevnými klky, to slabé pak vyplňují výběžky křehké, případně takové, jejichž osud téměř zpečetěn. Jen si představme stébla trávy, pokud jsou zelená a silná, dokážou sílit a růst, absorbovat živiny z půdy, vody a slunce, stébla, která jsou však křehká, polámaná, prosta životodárného chlorofylu, jen stěží přežijí…
Obecná nemocniční doporučení nás odkazují na zastaralou bezlepkovou dietu, která je skládána převážně z brambor, kukuřice, rýže, luštěnin. A aby se onen výčet na oko rozšířil, dietní sestra přihodí balený bezlepkový chléb, jenž si s tím klasickým příliš nezadá. Pokud jste hloubaví, brzy zjistíte, že takové pečivo je seskládáno z nejrůznějších muk a roztodivných přísad, které drží snad jen silou zaklínadel 🙂 Hledejte a objevujte, neboť tohle je jediný způsob, jak zůstat zcela svobodným. Ten, kdo tu nikdy nešel s celiakií, jen stěží pochopí, jaké to je, najednou vyloučit veškerý lepek. Předá Vám pár pouček, které sice neublíží, nicméně, gurmánské chvíle z nich nevykouzlíte.
Věděli jste, že ovesné vločky jsou zcela bezlepkové?
Ovesné vločky pokládám za jednu z nejvýživnějších potravin, nabízející širokou škálu minerálních látek, z nichž ve výživě doceňuji skromně se vyskytující křemík. Díky ovesným beta glukanům se chovají protizánětlivě, díky vyššímu procentu vlákniny a bílkovin pak zasytí na mnohem delší dobu. Navíc, skloubíme-li s dobrým plnotučným tvarohem, případně ořechy, mákem, snížíme glykemický index pokrmu. To docení zejména diabetikové.
Ovesné vločky jsou zcela bez lepku, problém však nastává, pokud jsou kontaminovány při jejich zpracování. To znamená, v závodě se zpracovává také pšenice a nikdo nezaručí, že se toto zrno nepřiplete k ovsu. V takovém případě je lepší se zaměřit na ovesné vločky s bezlepkovým certifikátem. Případně, odebírat ovesné vločky tam, kde zpracovává pouze oves a kontaminace pšenicí nehrozí. Osobně bych při bezlepkové dietě volila vločky s atestem, neboť je to jistota. Ať tak či tak, přesto se může stát, že ovesné vločky tolerovat nebudete. Na vině může být další z pšeničných bílkovin, a to avenin. Ten netoleruje zhruba 8-10 % celiaků.
Pšenice a její neustálé přešlechťování
Vezmeme-li novodobou pšenici setou, ještě před šedesáti lety bychom ji našli v lehce stravitelné formě, jež je tělu vlastní. Prapůvodní pšenka nesla název jednozrnka, zvláštní je, že pokud celiak odzkouší, tělo většinou přijme a bez problémů stráví. Na rozdíl od té dnešní, která s tou původní má jen pramálo společné. K čemu je pak tedy novodobá pšenice, která sice, na rozdíl od té jednozrnné, lepí, drží, formuje se v dokonalý chléb, nicméně, celá řada z nás platí tím nejdůležitějším a to zdravím?
Na trhu dále, kromě klasických ovesných vloček, najdeme také zrno anglické odrůdy bezpluchého ovsa, ovesné otruby či ovesné kroupy. I zde možno vyzkoušet.
Jak s ovesnými výrobky naložit?
Ovesné vločky
- k přípravě sladké ovesné kaše
- jako zavářka do polévky
- k zahuštění zeleninových karbanátků
- v kombinaci se zeleninou a česnekem jako plnohodnotná příloha
- k zahuštění smoothies
- k přípravě müsli tyčinek
- k uchystání ovesného mléka
- jako základní ingredience oříško-ovesných chlebů
Ovesné otruby
- k přípravě sladkých kaší
- k přípravě sušenek
- do smoothies
Bezpluchý oves
- k přípravě slaných zeleninových nákypů
- k přípravě karbanátků
- jako zavářka do polévky
- k uchystání slaných koláčů
- při trošce šikovnosti lze připravit také na sladko, jako nákyp
A aby vám nezůstala pouze kukuřice a brambory, zde je výčet dalších, přirozeně bezlepkových potravin, které si při celiakii můžete do sytosti užít:
- batáty
- pohanka
- jáhly
- rýže Basmati, Natural, indiánská, jasmínová
- quinoa
- amarant
- čirok
- slzovka
- všechny druhy luštěnin, z nichž doporučuji cizrnu, mungo fazolky, adzuki a červenou čočku
Pokud vše spočteme, rázem získáme více než 10 nejrůznějších příloh, se kterými můžeme kouzlit a vymýšlet, dle svého uvážení, dle své libosti. Takové batáty zapečené s dýní, kokosovým olejem, cibulkou a parmazánem chutnají vskutku výtečně. Nebo quinoa dušená s brokolicí, sušenými rajčaty a piniovým semínkem, slaný koláč ze špagetové dýně, která poslouží jako pevný korpus, se špenátem, olivami, pórkem a mozzarellou. Staročeský jahelník se sušenými švestkami a tvarohem. Pohankové placky s hříbky a zelím, dušená rýže s koprem a kousky lososa…
Tak ať nám všem chutná a dýcháme ve zdraví.