Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Mnoho z nás má datle spojené s předvánočním časem kvůli obchodníkům, kteří je v tomto období zařazují do své nabídky vánočních potravinových produktů. Já Vám ráda předložím informace o datlích i nyní, uprostřed léta, neboť datle mají u mě v kuchyni vyhrazené místo po celý rok. Nejčastěji však v sušené formě, kterou tady v Čechách seženeme nejsnadněji, přestože čerstvé datle obsahují méně kalorií, cukru, avšak více vitamínu C.
Datle
Čerstvé datle 100g = 160kcal/677kJ
Sušené datle 100g = 280kcal/1176kJ
Datle patří mezi cizokrajné ovoce. Pocházejí z oblasti Blízkého východu, kde rostou už tisíce let a v těchto místech představují jednu z klíčových plodin. Pěstují se v teplých a suchých pásmech, tedy například v Tunisku, Egyptě, Maroku, Indii, Iráku, Kalifornii, na Kanárských ostrovech… Jako téměř každá potravina mají i sušené datle své klady, ale i zápory. Troufnu si však tvrdit, že příznivé vlastnosti a účinky převládají:
- mají vysoký obsah minerálních látek – selenu, vápníku, železa, draslíku a vlákniny
- právě díky vysokému obsahu železa jsou vhodné při chudokrevnosti
- stejně tak kvůli vláknině jsou doporučované při zácpě (ve vyšším množství mají projímavé účinky)
- v oblasti jejich domoviny na Blízkém východě jsou považovány za mimořádné afrodiziakum
- vyšší obsah přirozeně vyskytujícího se cukru v datlích zcela supluje cukr
(pokud mám chuť na sladké, tak sladím právě datlemi – do jogurtu si vmíchám jednu pokrájenou datli a lžičku hořkého kakaa, kdy mi kakao nahradí chuť čokolády, datle sladkosti a ještě splním porci vápníku z jogurtu) - pro svůj vyšší obsah energie, přírodních cukrů a minerálních látek jsou vhodné pro aktivní sportovce (vláknina zasytí, cukry dodají rychlou energii, draslík doplní jeho ztráty při zátěži)
- povzbuzují při poklesu výkonnosti či únavě, doporučuji je například i studentům pro udržení bdělosti při studiu
- používají se i pro výrobu datlové mouky, kterou ocení nejen vegetariáni, vegani a další skupiny, ale i lidé dodržující bezlepkovou dietu
Nevýhody sušených datlí:
- pro svůj vysoký obsah cukru nejsou vhodné pro diabetiky a při vyšší a častější konzumaci mohou stát za podporou vzniku zubního kazu (i vzhledem k zvýšené lepkavosti na zuby)
- protože jsou chuťově extrémně dobré, mohou svádět k tomu, že jich sníme zbytečně hodně (doporučené množství na porci například na svačinu nebo před sportem jsou cca 3-6ks)
Na závěr mám pro Vás na suroviny nenáročný sladký recept, a pokud očekáváte návštěvu, zapomeňte jednou na bábovku a dopřejte hostům i trochu jiný moučník – banánovo-datlové muffiny (bez mouky a přidaného cukru i tuku).
Banánovo-datlové muffiny
- 4 vejce
- 3 banány
- 6 datlí
- moringový prášek ze sušených moringových listů (pro zesílení účinku antioxidantů)
Datle si necháme na pár minut namočené ve vodě, aby zvláčnily, poté je usušíme a nakrájíme na kousíčky. Oddělíme si žloutky od bílků. Banány rozmixujeme v mixéru do kaše, přimícháme žloutky a pokrájené datle. Z oddělených bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Naléváme do silikonových formiček na muffiny a poté pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180°asi 20 minut.
Energii na fyzickou námahu v datlích hledejte
a únavě těla tak prostor nedejte.