Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Skupina tzv. zelených potravin je v současnosti velmi oblíbená mezi příznivci zdravého životního stylu a přírodní medicíny. Patří k nim řasy chlorella, spirulina, mladá pšenice, mladý ječmen a další. Tento článek se bude věnovat jedné z těchto zelených potravin – mladému ječmenu.
Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jedna z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin a všichni jej dobře známe. Patří do rodu Hordeum (Ječmen), který patří do čeledi lipnicovitých. Je zajímavé, že v celém rodě je pouze jenom ječmen setý pěstovaný jako kulturní rostlina, ostatní druhy (je jich 25) rostou planě. V raném stádiu, kdy ještě nepřipomíná ten ječmen, který známe z lánů plných obilí, se označuje jako zelený ječmen. Jako surovina pro výrobu pečiva sice není vhodný, ale zato nám pomůže jinak – a možná i lépe…
Mladý ječmen – účinky
V tomto stádiu, kdy je ještě zelený, se sklízí. Je to důležité z toho důvodu, protože jsou v něm zachovány všechny důležité látky, které později náš organismus využije. Lze zmínit vitamíny ze skupiny B, vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamin K (fytochinon), vitamín H (biotin), cholin, vlákninu, aminokyseliny nebo betakaroten (provitamín A, vzniká z něho v těle vitamín A). Méně známý z těchto složek je cholin. Je někdy označován jako vitamín B8 (to je nepřesné označení, jelikož se nejedná o vitamín) nebo lidově mozkový vitamín. Je to proto, že je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku. Je důležitý pro správně fungování nervového systému a jeho nedostatek může být jeden z faktorů, který ovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby.
Z minerálů obsahuje mladý ječmen draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. A samozřejmě vzhledem k tomu, že je to zelený ječmen, obsahuje zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu (přeměna sluneční energie na chemickou), chlorofyl. Chlorofyl má význam při vnitřním užití – zlepšuje metabolismus, urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Dá se aplikovat i zevně v obkladech či mastech, kdy se rovněž využívá jeho protizánětlivý a hojivý účinek. |
Další jeho významnou vlastností je to, že pomáhá alkalizovat organismus. Acido-alkalická (kyselo-zásaditá) rovnováha je velmi důležitá pro naše celkové zdraví. Potraviny jsou podle přírodní medicíny děleny na kyselinotvorné a zásadotvorné. Jedná se o prostou kyselost či zásaditost podle chuti. Citrón, i přes svoji kyselou chuť, patří k zásadotvorným potravinám. Organismus se neustále snaží vyrovnat svoji rovnováhu, aby předešel nežádoucím stavům, kdy pH příliš vzroste či poklesne (alkalóza či acidóza), což vážně ohrožuje fungování metabolismu. K tomu, aby nedošlo k překyselení, může přispět díky obsahu přírodních minerálních iontů (ionty jsou shluky částic atomární velikosti jako atomy či molekuly, např.Mg2+, Ca2+ v případě prvků v mladém ječmeni).
Šťáva z mladého ječmene
Šťáva z ječmene podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a cholesterolu a rovněž v neposlední řadě řada složek (beta karoten, vitamin C či E) působí jako antioxidanty (přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem).
Mladý ječmen můžete koupit v přípravcích ve formě tablet či sypkého prášku. Tento prášek se obvykle rozpouští ve vodě (150 ml) a slouží k přípravě oblíbeného zeleného nápoje z mladého ječmene, ale můžete ho rozmíchat i ve vhodné ovocné šťávě. Lze ho rovněž přidat i do studených pokrmů – müsli, salátů aj. Aby mohl začít příznivě působit, je dobré ho užívat po dobu přibližně dvou až tří měsíců.
Mladý ječmen v těhotenství a kojení
Co se týče jeho užívání v období těhotenství a kojení, oficiálně není jeho užívání potvrzeno, ale řada zdrojů nezávisle na sobě uvádí možnost přiměřeného užívání i v tomto období.
Mladý ječmen – nežádoucí účinky a kontraindikace
Nežádoucí účinky u mladého ječmene nejsou známé. Ale je dobré zmínit, že se mohou se na začátku užívání vyskytnout menší projevy (bolest hlavy, únava, průjem), protože tělo se čistí a přizpůsobuje na novou potravinu. Co se týče kontraindikací, neměl by se užívat po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii. Vzhledem k obsahu vitamínu K by měli být opatrní pacienti s poruchou krevní srážlivosti, užívající Warfarin či podobně působící léky.
Vypěstujte si mladý ječmen doma
Pro ty, kdo mají zahradnickou duši (jak říkají Angličané, “zelené prsty”), lze uvést, že mohou zakoupit semínka ječmene a zasadit je do běžného substrátu, nechat truhlík na slunci a zalévat. Rostlinky lze sklízet a lisovat už zhruba po deseti dnech. Jediné upozornění od odborníků – ječmen by neměl přijít do styku s kovem, který ve šťávě ničí některé zdravé látky.
Zelený nápoj z mladého ječmene
Prášek ze zeleného ječmene můžeme použít také jako přísadu do tzv. smoothie, zdravých přírodních nápojů. Na závěr můžeme uvést jeden z receptů na přípravu ovocného „smoothie“:
V mixéru rozmixujte 2 dcl ovocného džusu, 1 čajovou lžičku zeleného ječmene a půlku banánu. Dobrou chuť! |