
Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
A hned mě napadlo, že toho lze využít v jídelníčku osob, které nemohou přijímat vaječný bílek. Odebrala jsem kuličku strouhané hmoty ve velikosti dlaně a jemně do ní zapracovala trochu mouky. Vytvarovala větší placičku a plochy pokryla nahrubo strouhaným jablíčkem (1/3), posypala cukrem a skořicí, volnou půlkou překryla a „půlměsíc“ po okrajích přitiskla vidličkou. Osmažila po obou stranách, osušila v bílém ubrousku, trošku po-sněžila práškovým cukrem a zakousla se: Chutnalo to prakticky stejně dobře jako těsto s vajíčkem. A tak to můžete zkusit i Vy: Jeden večer si uvařte ve slupce (mají vitamín C ve větší míře) za 7 minut v papiňáku ty nejmenší a nejpevnější brambůrky – asi 850 g. Vychladlé je naskládejte do dolního boxu chladničky. Druhý den po návratu z práce je oloupejte a nastrouhejte (spíš na tom jemnějším struhadle, hmota bude více lepit, tedy držet pohromadě). Po oloupání a vykrojení méně pěkných část dostanete o něco menší hromádku, tedy navažte cca 750g. Ve velké míse (nebo na válu) tyto bramborové strouhance jemně posolte. Ráda těsto zadělám v míse a nenadělám si při práci nepořádek.
Varianta pro zdravé jedince: Do hrubých strouhanců vyklepnete jedno celé vejce. Příborovým nožem ho vmíchávejte do brambor.) Navažte 200g polohrubé mouky (v případě vaječného těsta 250g) a opět vmíchávejte, po chvíli odložte nůž a hnětejte těsto v dlani, dokud se mouka nevpravuje v tvárlivé těsto. (Zbytek mouky můžete odložit, prosít sítem a vrátit k ostatní mouce.) Pokud nejste ekzematici, můžete do těsta vsypat i trošku skořice. Ale není to nutné, skořice bude i v ovoci (v případě, že ji snášíte).
Kompaktní lesklé těsto srovnejte ještě v míse do tvaru válečku, vyndejte na stůl a dotvarujte, z urovnaného pak odkrajujte široká kolečka. Z každého vytvarujte nepříliš tlustou placku na pomoučněném místečku stolu. Na její polovinu posadíte hromádku strouhaného jablíčka nebo hrušky (nahrubo, aby z placek při smažení nevytékala snadno šťáva!). Ovoce posypete skořicí s cukrem krystal, hrušku sladit rozhodně nebudete. Je sladká dost a navíc by pouštěla tím víc šťávy. Druhou část placky přes hromádku přehrnete a vidličkou přitlačíte – naděláte tím i ozdobné vroubky. Vložíte asi 2 – 3 duráky najednou do pánvičky na rozpálený olej nebo sádlo a smažíte po obou stranách. Pocukrované pak podáváme k obilné kávě se sójovým mlékem (po jedné lžičce do hrnečku a zalít horkou vodou, zamíchat).
- 750g vařených, oloupaných, strouhaných brambor
- 200g polohrubé mouky (zmenšené množství, když nedáváme vejce)
- špetka soli
„Obyčejným“ strávníkům:
- 1 vejce
- (event. špetka skořice) a 250g mouky
- olej na smažení
- práškový cukr na posypání
- asi 5 jablíček, skořice, krystalový cukr
Dobrou chuť a plné uspokojení, že jste zvládli tradiční horáckou specialitu z Poličska.