Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kouzlo jménem lněné semínko vám bez problémů v receptech nahradí vejce. Rychlý litý koláč ve veganské verzi není pak žádný problém. Kombinace celozrnného těsta zalitého vanilkovým pudinkem z koláče dělá lehký okouzlující dezert.
Ingredience
- 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 140 g třtinového cukru
- 1 ks citronový cukr
- 1 ks prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 ks kůra z biocitronu
- 750 ml ovesného mléka
- 2 lžíce lněného semínka + 5 lžic vody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 ks vanilkový pudink
- špetka soli
Jak na to?
- V mixéru nebo mlýnku na kávu umixujte lněné semínko, smíchejte s vodou a nechte pár minut odstát.
- V míse smíchejte mouku, 100 g cukru, sůl, prášek do pečiva a citronový cukr. Přidejte citronovou kůru, 250 ml ovesného mléka, slunečnicový olej a lněné semínko. Vše dobře promíchejte a vlijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Zbytek ovesného nápoje a cukru použijte na vanilkový pudink, který uvařte podle návodu na obalu a navíc přidejte ještě vanilkový cukr.
- Pudink rovnoměrně nalijte do formy na těsto.
- Pečte asi 50 minut při teplotě 170° C. Po upečení nechte koláč vystydnout a následně dejte do lednice ještě na hodinu vychladit.