Květákový kuskus

kuskus e1617969198573

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Květák s kuskusem tvoří základ tohoto pokrmu, svěží máta ho odlehčuje, mandle skvěle doplňují a úžasné granátové jablko ho činí doslova exotickým. Bonusem je opravdu blesková příprava.

Ingredience

  • 400 ml vývaru z jedné kostky biobujonu
  • 200 g květáku
  • 200 g celozrnného kuskusu
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 hrst čerstvé máty
  • ½ granátového jablka
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 3 lžíce umeocta – na zálivku
  • 3 lžíce javorového sirupu – na zálivku
  • 6 lžic olivového oleje – na zálivku

Jak na to?

  1. Květák očistěte, rozdělte na dílky a nastrouhejte na jemném struhadle nebo rozmixujte v mixéru. Suroviny na zálivku vyšlehejte v misce.
  2. Cibuli a česnek nechte zesklovatět ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji, okořeňte kurkumou a římským kmínem, osolte, promíchejte a krátce osmahněte. Přidejte květák, suchý kuskus a promíchejte. Zalijte vroucím vývarem a 3 minuty povařte. Odstavte, přikryjte a nechte 10 minut dojít.
  3. Hotový kuskus prokypřete vidličkou. Z granátového jablka vyklepejte semínka, mátu nadrobno nasekejte a spolu s mandlemi přidejte ke kuskusu. Vlijte připravenou zálivku a vše promíchejte.

Zdroj: www.countrylife.cz