Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Květák s kuskusem tvoří základ tohoto pokrmu, svěží máta ho odlehčuje, mandle skvěle doplňují a úžasné granátové jablko ho činí doslova exotickým. Bonusem je opravdu blesková příprava.
Ingredience
- 400 ml vývaru z jedné kostky biobujonu
- 200 g květáku
- 200 g celozrnného kuskusu
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- ¼ lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1 hrst čerstvé máty
- ½ granátového jablka
- 40 g nasekaných mandlí
- 3 lžíce umeocta – na zálivku
- 3 lžíce javorového sirupu – na zálivku
- 6 lžic olivového oleje – na zálivku
Jak na to?
- Květák očistěte, rozdělte na dílky a nastrouhejte na jemném struhadle nebo rozmixujte v mixéru. Suroviny na zálivku vyšlehejte v misce.
- Cibuli a česnek nechte zesklovatět ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji, okořeňte kurkumou a římským kmínem, osolte, promíchejte a krátce osmahněte. Přidejte květák, suchý kuskus a promíchejte. Zalijte vroucím vývarem a 3 minuty povařte. Odstavte, přikryjte a nechte 10 minut dojít.
- Hotový kuskus prokypřete vidličkou. Z granátového jablka vyklepejte semínka, mátu nadrobno nasekejte a spolu s mandlemi přidejte ke kuskusu. Vlijte připravenou zálivku a vše promíchejte.
Zdroj: www.countrylife.cz