Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
Kuzu není rostlina ve smyslu, jak si ji představujeme, ale škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene (latinsky Pueraria lobata nebo Pueraria hirsuta). Pochází, jak již název napovídá, původně z japonských hor, ale můžeme ho dnes také najít na severoamerickém kontinentu. Tento kořen má vůbec pozoruhodné vlastnosti. Uvádí se, že je nositelem energie, je velmi tvrdý, může prorazit i skalnatou půdou a může dosahovat až váhy devadesáti kilogramů. Proto také obdržel přezdívku Orientální obr. V původní vlasti se obvykle sbíral na přelomu pozdního podzimu a rané zimy.
Škrob kuzu
Když si k tomu připočteme jeho vlastnosti a půdu, kde rostl, je jasné, že se musel dobývat nesmírně těžce. Po vyhrabání se kořeny nařezaly pilkou a potom se ručně omývaly v horských potocích. Při tomto omývání v chladné zimní vodě se vymýval z kořenů škrob. Protékající tekutina byla shromažďována v nádržích, kde se mohl škrob usazovat a zhoustnout. Z toho je vidět, jak si staří Japonci kuzu vážili a kolik toho byli schopni učinit pro jeho získání.
Kuzu škrob a zdraví
V Japonsku a Číně je kuzu používán v tradiční medicíně více než tisíc let. Byl používán zejména při žaludečních potížích – miska kaše nebo pudinku z kuzu pomáhala ulevit s problémy. Vědci rovněž zjistili, že kuzu má také vysoký obsah flavonoidů, které jsou příčinou výrazného léčivého působení na oběhový systém. Flavonoidy a příbuzná skupina známá jako bioflavonoidy jsou přírodního původu a pomáhají regulovat metabolismus. Mají také příznivý vliv na lidskou fyziologii tím, že uvolňují cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt těchto flavonoidů byl znám již v tradiční čínské medicíně, kdy byl používán u vysokého krevního tlaku, migrény či bolestech v krku nebo ramenou. Flavonoidy obecně přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a snižují riziko utváření krevních sraženin.
Kuzu lze doporučit při stavech vyčerpání, žaludečních potížích, nachlazení, horečce, v prevenci migrény a dalších případech. Z řečeného rovněž vyplývá, že pacienti užívající léky ovlivňující srážlivost krve by ho neměli užívat a lidé s vysokým krevním tlakem užívající léky by se měli poradit o jeho konzumaci s lékařem.
Jak používat škrob kuzu?
Japonskými zahradníky, byl tento vinný keř přivezen do USA, kde obdržel jméno “kudzu” jako zkomoleninu původního názvu. Američany zaujalo, že v tradiční východní medicíně byl používán při léčbě alkoholismu. Zjistili, že extrakt z kořene pomáhá chránit nejen před vznikem této závislosti, ale i již léčícím se alkoholikům pomáhá snižovat chuť na alkohol. S tím působením je používán v řadě přírodních přípravku lze uvést například Kudzu.
Kuzu je velmi užitečný prostředek pro zahušťování. Po jeho přidání jsou omáčky průhledné, polévkám přidává lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky. Celkově se v kuchyni dá použít k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod.
Kuzu – recepty
Kuzu krém
- 1 šálek studené vody
- 1,5 lžičky kuzu
- 1 umeboshi – rozmačkaná (možno nahradit 1 lžičkou umepasty nebo na špičku nože umekoncentrátu)
- trochu lžičky čerstvé zázvorové šťávy
- 1 lžička přírodní sojové omáčky
Podle receptu lze vyrobit hustý krém, ale chceme-li nápoj kuzu, použijeme pouze 1 lžičku prášku. Nejdříve v malém hrnku rozpustíme kuzu ve vodě. Potom přidáme sojovou omáčku pro ochucení a přivedeme do mírného varu. Když začne krém houstnout, dobře mícháme, až je sklovitě bílý. Přibližně za 5 minut se odstaví. Nakonec se přidá zázvorová šťáva a umeboshi.
Kuzu nápoj
Při přípravě kuzu nápoje použijeme asi 1,5 čajové lžičky na 1 šálek vody. Jestliže chceme mít nápoj hustší, použijeme 2 lžičky na 1 šálek vody. Ve většině případů použití rozpustíme prášek v malém objemu studené vody a posléze nalijeme před koncem varu do vody s dalšími ingrediencemi. Ponecháme lehce bublat přibližně 5-7 minut za občasného míchání.
Kuzu by neměl být zaměňován za arrowroot, bramborový nebo kukuřičný škrob. Ovšem, jak kuchaři zdůrazňují, že kuzu se všude nehodí, je někde třeba použít jíšku.