Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.
V těhotenství je toho spoustu zakázáno, hlavně tedy z bylinek, protože jedna podporuje stahy děložního svalstva, druhá má zase negativní vliv na vývoj centrální nervové soustavy plodu, takže nám z bylinek zůstává pouhopouhá hrstka. Některé maminky bylinkám neholdují, nicméně, existují také další potraviny, na které je dobré dávat si pozor. Pojďme si je tedy jednu po druhé představit. Na pomoc si beru svého oblíbeného nutricionistu Jonnyho Bowdena, který na seznam kontroverzních potravin umístil:
- alkohol
- umělá sladidla
- kofein
- salámy a šunku
- měkké roztíratelné sýry
- syrová vejce
- mořské plody
Za sebe bych ještě zmínila plísňové sýry, některé mořské ryby, přemíru sladkostí, grilované a přesolené potraviny, perlivou vodu. Nyní si pojďme vysvětlit, proč právě tyto potraviny na chvíli, nejlépe pak navždy, vyřadit.
Alkohol, kapitola sama o sobě, v každém ze třech trimetrů však může zanechat nenapravitelné škody. V tom prvním oslabuje, ne-li poškozuje nově vznikající orgány, ve druhém a třetím pak mozek. Vím, že v prvním trimestru se může objevit nekontrolovatelná chuť na víno či pivo, z nějakého důvodu tomu tak je. Pokud se tyto chutě objeví, jednou za čas jsem si vychutnala Sládkovu limonádu. Jedná se o nealkoholický nápoj, bez jakýchkoli barviv či aditiv, na bázi ječného sladu. Tento osvěžující nápoj mi zcela postačil. S vínem je to těžší, nechám zcela na vás, nicméně si myslím, že ona abstinence za těch devět krásných měsíců čekání a těšení se stojí.
Umělá sladidla, kdy umělý nikdy neznamená zdravý. Většina z nás chápe umělé sladidlo jako drobnou pilulku, kterou si lze přisladit nápoj, bohužel, toto zákeřné chemicky namíchané čehosi se nachází v celé řadě běžně konzumovaných produktů, od minerálek, žvýkaček, bonbónů, sušenek, konzerv či zavařenin, jogurtů, marmelád, pečiva, zmrzlin… Jednoduše, za málo peněz máte hodně muziky a o to výrobcům jde. Někteří se zase snaží omezit kalorickou hodnotu výrobku, a tak přislazují chemicky. Aspartamem, sukralózou či sacharinem. O aspartamu a sukralóze toho bylo sepsáno už mnohé, více se k problematice vyjadřuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. ve svých publikacích Doba jedová. Osobně bych se zastavila spíše jen u sukralózy, jakožto módního sladidla mnohých limonád. Chutí nejvíce připomíná cukr, což je na ni zrádné. Ve své podstatě je tvořena cukrem a molekulami chlóru, tudíž pak konzumujete stejnou chemikálii, kterou dopřáváte svému bazénu. Spíše než sladké bublinkové vody, které nás stejně jen olupují o vápník, jehož v těhotenství potřeba pro dva, upřednostněme povolené bylinkové čaje, jako je lípa, heřmánek, rooibos, případně čistou pramenitou vodu, doma odstředěné ovocné či zeleninové šťávy.
Kofein
Stejně jako zákeřně skrytá umělá sladidla, mnohdy se ukrývá také kofein. Tady pak nejde ani tak o jednu slabou kávu během dne, ale kofein celkový, který spolykáme i jinde. Nachází se v kakau a tolik zbožňované čokoládě, latté, čokoládové zmrzlině, brownies, pudincích, Coca-Cole či Pepsi. Nejvyšší procento kofeinu nacházíme v expressu, nejméně pak v kávě bez kofeinu, ta je již však tak upravená, že maminkám jako náhražku nedoporučuji. Dle nedávné studie z Velké Británie vyplývá, že ženám, které konzumovaly denně více než 300 mg kofeinu, to jsou asi 3 šálky kávy, hrozilo 2 x větší riziko samovolného potratu, než ženám, které kofein výrazně omezily. Nechci vůbec vyvolávat strach, kvalitní hořká čokoláda nemusí být na škodu, protože ukrývá zajímavé množství hořčíku, nicméně, je dobré si uvědomit, že těhotenství je stavem křehkým, tělu třeba mistrně brousit a skládat zkoušku z preciznosti, snažme se jej tedy podpořit. Pokud si během dne uchystáme jednu slabou kávu, již ten den omezme čokoládu či čokoládové dezerty, případně pak vyzkoušejme karob, který mně osobně velmi zachutnal. Colu doporučuji pouze při žaludečních obtížích, po troškách, v prvních fázích těhotenství, jelikož má ten prazvláštní dar, uklidnit rozbouřený žaludek. Což na počátku skutečně přijde vhod. V žádném případě jí však nenahrazujme pitný režim. Kromě přemíry cukru obsahuje také kyselinu fosforečnou, která nás taktéž připravuje o vápník.
Uzeniny, salámy, šunka
Téměř všechny uzeniny, bohužel i ty s etiketou Bio, obsahují přídatnou látku E250, známý karcinogen. Jedná se o dusitan sodný, sodnou sůl kyseliny dusité. Uzeniny, které tuto látku neobsahují, mají výrazně nižší trvanlivost, jemnější barvu, méně výrazné aroma. Nicméně, oproti těm, které jsou upraveny aditivem E250, jsou našemu tělu mnohonásobně bližší. Dusitany mají totiž jednu neblahou vlastnost, váží se na hemoglobin a tak omezují přenos kyslíku v krvi. Taktéž spouštějí, mimo jiné, rakovinné procesy. Vzpomenu ještě jeden negativní vliv, jsou plné soli, vždyť jenom na 100 g dietních párků, připadne zhruba 5 g soli. Naše tělo si vystačí již s 0,5 g sodíku na den. Milé maminky, nechcete-li v pozdějších fázích těhotenství trpět nepříjemnými otoky, hlídejte si váhu a upusťte od přesolených potravin…
Měkké roztíratelné sýry
Mají přeci vápník, tak proč se jim vyhýbat. Ano, nějaký vápník sice ukrývají, nicméně, jejich součástí je opět kyselina fosforečná, která nás, jak jsem již napsala výše, o cenný vápník okrádá. A to v těhotenství není žádná výhra. Vápníku je třeba přijmout zhruba 1400 mg, což může být mnohdy nelehký úkol, proto, zbytečně o něj ještě nepřicházejme. Dalším neslavným znakem tavených sýrů je, že obsahují vyšší % soli. A sůl rovná se opět otoky.
Ač jsem milovníkem co nejčerstvějších produktů, v těhotenství se dále vyhýbám výrobkům z nepasterizovaného mléka. To, co běžným zažívacím traktem projde, může narušit křehkou rovnováhu v těhotenství. Taktéž pozor na zrající sýry s jemnou plísní na povrchu, jako je Hermelín, Camembert, Brie či Niva. Tyto sýry, proti tvrdým, obsahují více vlhkosti a představují tedy ideální živnou půdu pro růst nejrůznějších bakterií. Ze sýrů upřednostněte bez obav Čedar, Goudu, Eidam, Mozzarellu, žervé, parmazán. Ten posledně zmíněný je doslova vápníkovou kapslí.
Syrová vejce
Domácí vejce pokládám za kompletně vyváženou potravinu, nejsme-li tedy vegansky zaměření a vůči vejcím nechováme negativní postoj. Problém však může nastat u vajec syrových či vaječných pokrmů, které nebyly dostatečně tepelně zpracovány. Zde pak může hrozit infekce salmonelou. Ta je však zcela nulová, pokud vejce dostatečně prohřejeme. Pozor tedy jen u majonézy, dresinků, na jejichž přípravu bylo použito vejce, vaječný koňak, samozřejmě tatarák, zmrzlinu, dále pak vejce nahniličko či nedostatečně prohřáté volské oko.
Mořské plody
Ryby patří mezi nedocenitelnou součást těhotenského jídelníčku, už pro své zajímavé množství omega 3 a 6 NMK. Mnohé z nich, povětšinou ty, které jsou výše v potravním řetězci, to znamená, konzumují menší ryby, které se rovněž živí podobně, obsahují nehezké procento toxických látek. Za bezpečné ryby pokládáme lososa z čisté vody, tresku, mořskou štiku, hejka, sardinky, herinka, pstruha. Naopak, pozor na makrely, tuňáky, žraloka, candáta a bolena, neboť prokazují vyšší toxicitu.
Pokud jste vegansky zaměřená maminka, omega 3 a 6 NMK lze čerpat taktéž z olejů či semen, mezi výborné zdroje těchto kyselin pak patří lněné semínko či z něj lisovaný lněný olej. Oleje lze přidat do salátu, do rýže, jáhel, quinoy, ať už na sladko či slano. Dále také smoothies, zeleninových šťáv.
Všem nastávajícím maminkám přeji klidné a radostné chvíle, které naplní oněch devět měsíců.