Křehký koláč s jablky v karamelu

kolac 1 e1605274235151

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Báječný dezert pro mlsné jazýčky. Můžete ho podávat ještě vlažný, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny. Pohodu nedělního odpoledne tak máte zajištěnou. Díky korpusu z celozrnné mouky a posypce z ovesných vloček je koláč zdravější, ale zároveň naprosto lahodný. Na koláč jsme použili formu o průměru 24 cm.

Ingredience

  • 8 jablek – na náplň
  • 125 g třtinového cukru – na náplň
  • 2 lžíce škrobu – na náplň
  • šťáva z biocironu – na náplň
  • skořice – na náplň
  • 250 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté – na těsto
  • 140 g studeného biomásla – na těsto
  • 2 lžíce třtinového cukru – na těsto
  • 4 lžíce ledové vody – na těsto
  • špetka soli – na těsto
  • 75 g jemných ovesných vloček – na drobenku
  • 3 lžíce kokosového sirupu – na drobenku
  • 1 lžíce biomásla – na drobenku

Jak na to?

  1. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte se skořicí a cukrem. Přesypte je do cedníku a nechte 45-60 minut vykapat. Šťávu z jablek svařte na sirup (5 minut vaření), zbylá jablka promíchejte se škrobem.
  2. Do mísy dejte mouku, třtinový cukr, sůl a promíchejte, přidejte na kostky nakrájené máslo a spolu se suchou směsí ho zpracujte na drobenku. Přidejte 4 lžíce ledové vody a vypracujte soudržné těsto bez dlouhého hnětení. Zabalte do fólie a nechte odležet asi hodinu v lednici.
  3. Vločky krátce nasucho opražte v rendlíku, přidejte máslo, kokosový sirup a promíchejte. Po zchladnutí směs rozmíchejte nadrobno.
  4. Těsto vyválejte a přeneste do formy na koláč (24-26 cm) , okraje zarovnejte. Dovnitř naskládejte jablka a mírně stlačte, ať jsou na dně koláče rovnoměrně. Zalijte jablečným sirupem a zasypte vločkovou posypkou. Pečte v troubě na 180 °C asi 45 až 60 minut.

www.countrylife.cz